Sezer'le erdoğan arasında 'vekil bürokrat' tartışması

Haber Giriş : 10 Mart 2005 12:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı sormuş: Atamayı reddettiğim bürokratları neden vekil olarak görevlendirdiniz? Başbakan yanıtlamış: Gerekçelerde 'Gördüğüm lüzum üzerine' dediniz. Bu soruyu soramazsınız.

AKP'nin iktidara geldiği günden beri Çankaya ve hükümet arasında soğuk sava-şa dönüşen bürokrat atamalarının Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasında kapalı kapılar arkasında bir atışmaya neden olduğu ortaya çıktı. Atamalarını reddettiği bürokratların 'vekil' sıfatıyla görevlendirilmesini eleştiren Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Tayyip Erdoğan'dan 'ret gerekçelerinin net olmadığı' yönünde bir yanıt almış.

Erdoğan, önceki gün Meclis'te 20'ye yakın AKP milletvekiliyle öğle yemeğinde buluştu. Toplantıya katılan milletvekillerinden alınan bilgiye göre AKP Hatay Milletvekili Mehmet Soydan, seçim bölgesindeki bürokratlardan yakındı. Bunun üzerine Başbakan Tayyip Erdoğan, Aydın Milletvekili Attila Koç'un Kültür ve Turizm Bakanlığı'na atanması konusunda Cumhurbaşkanı Sezer'le 21 Şubat'ta yaptığı görüşmeyi anlattı. Yemeğe katılan milletvekillerinin verdiği bilgilere göre, iki buçuk saat süren ve kamuoyunda da büyük tartışma yaratan görüşmede Sezer, vekil bürokratlar konusunu gündeme getirdi.

255 vekil bürokrat var

Cumhurbaşkanı Sezer, son iki yılda AKP hükümeti döneminde Çankaya Köşkü'nden kararnamesi geri dönen ancak vekâleten ataması yapılan 255 bürokratın yer aldığı bir listeyi de Erdoğan'a gösterdi. Bu bürokratlar hakkında bazı belge ve fotoğrafların yer aldığı başka bir dosyayı da Erdoğan'a veren Sezer, kararnamesini geri gönderdiği kişilerin vekâleten atanmamasını istedi.

Erdoğan 'yasa öyle' dedi

Erdoğan, Cumhurbaşkanı'na yanıt verirken, Çankaya Köşkü'nden atama kararnamesi dönen bürokratların büyük bölümünün iade gerekçesinde 'gördüğüm lüzum üzerine' denildiğini ifade etti. Bu gerekçe karşısında hükümete ''Neden vekâleten atadınız?'' diye sorulamayacağını belirten Erdoğan'ın, ''Vekâleten atamaların süresi konusunda yasal bir sınır yok. İki yıl da olur, beş yıl da'' dediği öğrenildi.

Öte yandan Erdoğan'ın önceki gün akşam saatlerinde tüm bakanlıklardan 'vekil bürokratların' listesini istediği belirtildi. Erdoğan'ın Sezer'le dün yaptığı görüşmede bu listeyi sunduğu ve gerçek rakamın daha düşük olduğunu söylediği kaydedildi.

Yine 'Seçim yok' dedi

Milletvekillerinin daha önceki '20 kişilik' buluşmalarda olduğu gibi kulislerde erken seçimin konuşulduğunu ifade etti. Bu soru üzerine yine daha önceki toplantılarda takındığı tavrı takınarak sinirlenen Erdoğan'ın, ''5 yıllığına seçildik. Gündemimizde erken seçim yok. Bunu aranızda bile konuşmayın'' dediği öğrenildi.

Yurdagül ŞİMŞEK-Radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber