Gelirler kontrolörlerinden hesap uzmanlarına cevap

Haber Giriş : 11 Mart 2005 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ASIL DEĞİŞMESİ GEREKENLER...................

Bilindiği gibi Gelir İdaresinin Yeniden Yapılandırılması konusu maliye camiasını olduğu kadar tüm ülkeyi de yakından ilgilendirmektedir. Gelirler Kontrolörleri de sonuçları itibariyle hedeflenen amacı gerçekleştirmekte yetersiz kalacağını düşündüğü bu tasarı ile ilgili hassasiyetlerini ifade eden görüşlerini en son 08.03.2005 tarihinde bir kez de medya ile paylaşmıştır. Ancak, bu görüşlerimize tek olumsuz tepki, aynı tarih itibariyle sitenizde de yayınlanan Hesap Uzmanları Derneği tarafından camiamızı doğrudan hedef alan yazı olmuştur. Denetim birimlerinin haiz olması gereken etik değerlerle bağdaşmayan bir üslupla kaleme alınmış olan bu yazıya istemeden de olsa bir cevap verme zorunluluğu doğmuştur.

1-Gelir İdaresinin Yeniden Yapılandırılması Tasarısı  eğer, bütün çabasını değişimi ?fırsata? çevirme gayreti içindeki dar grupların çıkardığı karmaşayla yön değiştirmiş ve sonuç olarak bu grupların nasıl terfi edebileceklerinin tartışıldığı bir düzeye indirilmiş ise; bilinmelidir ki bu eylemlerin muhatabı Gelirler Kontrolörleri değil, kapalı kapılar ardında menfaat arayan başka bir dar grup'tur.

2- ...... bazı değerlerin arkasına saklanarak ......tek çatı yaklaşımıyla ulaşmak istedikleri sonucu işaret ederek Hesap Uzmanları Kurulu ile ?birleşmek? şeklinde bir niyetin var olduğu düşünülüyor ise bilinmelidir ki:

Hesap Uzmanları ile birleşilmesi, Gelirler Kontrolörleri'nin ne özlük haklarında ne görevlerinde ne de yaptıkları incelemelerde herhangi bir değişikliğe neden olmayacaktır. Bilinmelidir ki, peşinde koşulan bir birleşme ideali bulunmamaktadır. Kaldı ki Gelirler Kontrolörleri'nin sahip bulunduğu teftiş ve soruşturma yetkisi; ancak, bu yetkilere sahip olmayan dar bir grubu rahatsız ediyor olabilir.

3-Tek çatı talebini dile getirenlerin esasında belli nitelikleri taşımadıkları ya da sınavını aşamadıkları için ulaşamadıkları mesleki kademelere, kargaşadan yararlanarak ulaşmak istedikleri düşünülüyor ise; bilinmelidir ki:

Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan ve diğer koşulları da taşıyan kişiler açılmış olan kontrolörlük, uzmanlık, müfettişlik, murakıplık gibi birçok kariyer mesleklerinin sınavlarına başvurmakta ve pek azı birden fazla sınavı kazanarak bir tercih yapma durumunu yakalayabilmektedir. Bu nedenle, Gelirler Kontrolörlüğü sınavına girmiş; ancak, başarılı olamadığı için Hesap Uzmanı olma durumunda kalmış denetim elemanlarının bulunduğu unutulmamalı ve sarf edilen yukarıdaki sözlerin önce kendi meslektaşlarına, sonra da  tüm denetim camiasına  hakaret niteliği taşıdığına dikkat edilmelidir.

4-Gelir İdaresinin Yeniden Yapılanmasının bir terfi mücadelesine dönüştüğü düşünülüyor ise; bilinmelidir ki:

Gelirler Kontrolörleri hak etmedikleri mevkilerin peşinde olmayan ve ?fırsat bu fırsattır ne kurtarsak kardır? güdüsüyle hareket etmeyen; zaten sahip oldukları, ancak nefret dürtüsüyle hareket eden dar gruplar tarafından ellerinden alınmaya çalışılan mevcut haklarını kaybetmemenin mücadelesini vermektedirler. Şu anda Gelirler Genel Müdürlüğü bünyesinde Gelirler Kontrolörlerince yürütülen merkezi denetimin, Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde de aynen ve doğrudan yürütülmesinin istenmesinden daha doğal ne olabilir?

5-Kendisini güç merkezi , otorite olarak gören ve ne yazık ki ?kurul? sıfatına sığınmak zorunda kalanlara sözümüz odur ki;

Gelirler Kontrolörleri, varoluşunun bilincinde olan, yarattığı değer ve kültürle yaşayan, kendi dinamikleriyle davranan ve kendi ile yüzleşmekten korkmayan bir camiadır.

Asıl değişmesi gerekenler ise; mevcut gerçekleri görmezden gelen, gelişmelerden kurul çıkarları bekleyen, ne yazık ki platonik üstünlük takıntısını aşamamış ; kendisi ve çevresi ile hesaplaşmaya korkan ve kolay yolu seçen zihniyettir.  Yani yıllardır bu kafayla hiçbir şey elde edemeyen işte bu zihniyet.

Gelirler Kontrolörleri Derneği

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber