Et fiyatları düşecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Eylül 2010 16:57, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Türkiye'nin en önemli et tedarikçisi ve besicilerinden olan Alanya Entegre Et Tesisleri AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hacıince, hükümetin karkas et ithalatına izin vermesi kararının, etteki yangını söndüreceğini ve et fiyatlarının kısa sürede düşeceğini söyledi.

Hacıince, canlı hayvan ithalatına izin verilmesinin, et fiyatlarındaki artışı önleyemediğini, bu nedenle de karkas et ithalatının kaçınılmaz olduğunu bildirdi. Canlı et ithalatında yüzde 40 oranındaki fon bedelinin, ithalatçıya önemli bir yük getirdiğini, ayrıca nakliye masrafının karkas ete göre yüksek olduğunu, bu nedenle et fiyatlarında beklenen düşmenin yaşanmadığını dile getirdi.

Et fiyatlarının düşmemesinin, besicileri ellerindeki hayvanları satmama düşüncesine ittiğini ileri süren Hacıince, özellikle Kurban bayramı öncesinde alınan bu kararın çok yerinde ve zamanlamasının doğru olduğunu belirtti.

Hacıince, şunları söyledi:

?Karkas et ithalatına izin verilmesi, et fiyatlarını düşürür, hükümetin aldığı ithal kararı, etteki yangını söndürür. Çünkü karkas et ithalatında ithalatçı firma fon ödemeyecek ve et şu anda mal edildiğinden çok daha ucuza mal edilebilecektir. Etteki sürekli yükseliş, besiciyi de farklı düşüncelere itti. Özellikle önümüzde kurban bayramı olması, besicilerin ellerindeki malı kesmeme ve satmamasına neden oldu. Kurban bayramında yüksek fiyatlarla kurbanlık satmayı hayal eden çok sayıda besici, ellerindeki malı bayrama kadar bekletme eğiliminde. Şimdiden, 30 kiloluk bir kuzuyu, kurban bayramında 1000 liraya satmayı hayal edenler var. Şimdi bu ithalat izniyle et fiyatları düşmeye başlayınca besici de elindeki hayvanın yaşlanmasından korkacak ve fazla beklemeden malını uygun fiyatla satışa çıkaracaktır. Yani bu karar, zamanlama açısından da mükemmel. Eğer bu karar olmasaydı kurbanlık fiyatları tarihi bir yükseliş yaşar ve bir çok kişi kurban kesemezdi. Hükümet bu kararı, Aralık ayında alsaydı yine yararlı bir sonuç çıkmazdı.?

Hükümetin, et ithalatı yetkisini sadece entegre tesislere ve yemek fabrikalarına verdiğini hatırlatan Hacıince, bunun da doğru bir yaklaşım olduğunu, böylece ithal edilecek etlerin daha kolay denetleneceğini bildirdi. Kendisinin de et ithalatı yapmayı düşündüğünü vurgulayan Hacıince, Uruguay, Paraguay gibi ülkeler yerine Avrupa ülkelerinden ithalat yapmayı tercih edeceğini belirterek, ?Çünkü Avrupa'daki etler daha sağlıklı. Diğer ülkelerden gelen etler bizim tezgahlarımızda biraz bekleyince hemen yağlanıyor. O yüzden Avrupa'nın etlerine rağbet edilmesini öneriyorum? diye konuştu.

Et fiyatlarının dünyada yükseliş içerisinde olduğuna işaret eden Hacıince, karkas et ithalatının yanı sıra besi hayvanlarının ithalatının da mutlaka sürmesi gerektiğini, yoksa önümüzdeki yıllarda yine sıkıntılar yaşanabileceğini sözlerine ekledi.

Alanya'da faaliyet gösteren AL - ET, 1992 yılında hizmete açıldı. 30 bin metrekare kapalı alana kurulan tesislerde günde 200 büyükbaş, 400 küçükbaş hayvan kesiliyor, 118 çeşit et ürünü üretiliyor. Burger King'in de tercihli ve onaylı üreticilerinden olan AL - ET bünyesinde 150'den fazla kişi çalışıyor. AL - ET'te kesilen hayvanların büyük çoğunluğu, 7 bin baş hayvanın barındırıldığı kendi çiftliklerinde besleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber