Meclis intibak yasaları için mesai yapacak

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 22 Eylül 2010 08:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

12 Eylül referandumunda kabul edilen Anayasa Değişiklik maddeleriyle ilgili intibak yasaları bu yasama döneminde çıkacak. İntibak yasaları ile ilgili Adalet Bakanlığı'nda çalışma yapılıyor.

BEHÇET GÜNGÖR / ANKARA

Referandumda kabul edilen Anayasa Değişiklik maddeleriyle ilgili intibak yasaları bu yasama döneminde çıkacak. İntibak yasaları ile ilgili Adalet Bakanlığı'nda çalışma yapılıyor. 1 Ekim'de çalışmalara başlayacak olan Meclis ilk etapta HSYK, Anayasa Mahkemesi ve Kamu Denetçiliği ile ilgili intibak yasalarını çıkaracak. 12 Eylül'de halk oylamasında kabul edilen 26 maddelik anayasa değişiklik paketi bir çok alanda Anayasa'nın demokratikleşmesini sağlıyor. Bu maddelerin değişmesiyle birlikte ilgili alanlarda intibak yani uyum yasalarının da çıkması gerekiyor.

ADALET BAKANLIĞI'NDA ÇALIŞMA

İntibak yasalarının çıkması için Adalet Bakanlığı'nda çalışmalar sürüyor. İntibak yasalarını sadece Adalet Bakanlığı hazırlamıyor. Konuya göre Adalet Bakanlığı ile o konunun alanına giren bakanlıklar birlikte çalışma yürütüyor. Asker ile ilgili uyum yasaları için Milli Savunma Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı, memurlarla ve ekonomik sosyal konsey ile ilgili düzenlemeler Çalışma Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı ortaklaşa çalışacak. Diğer konularda ise Adalet Bakanlığı tek başına çalışma yapıyor.

Anayasa Değişikliklerin kabul edilmesinden sonra bu yasallarla ilgili uyum yasalarının çıkarılması gerekiyor. Özellikle HSYK, Anayasa Mahkemesi ve Kamu Denetçiliği ile ilgili yasaların acilen çıkması gerekiyor. HSYK ve Anayasa Mahkemesi üyelikleriyle ilgili paketteki geçici maddeler doğrultusunda atamalar yapılacak. Ancak Meclis açıldıktan hemen sonra bu konularla ilgili yasalar çıkartılacak.

BÜTÜN İNTİBAK YASALARI ÇIKARTILACAK

1 Ekim tarihinden itibaren yeni yasama dönemi çalışmalarına başlayacak olan Meclis, bu konuyla ilgili yasaları çıkartacak. Meclis'in yeni yasama döneminin sonuna kadar ilgili bütün yasaları çıkartması bekleniyor. Muhalefetin bu yasaların çıkartılmaması için bir direnç göstereceğini belirten AK Parti'li yetkililer, böyle bir direncin süreci uzatabileceğini ancak engel olamayacağını ifade ettiler.AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, yeni yasama döneminin sonuna kadar ilgili bütün yasaların çıkartılacağını tahmin ettiklerini söyledi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber