Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu'na başbakandan onay

Haber Giriş : 11 Mart 2005 11:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti, İstanbul Beyazıt Meydanı'nda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen eylemde yaşanan olayların tartışıldığı günlerde Meclis'te 'Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu' kurmak için kolları sıvadı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da onay verdiği komisyon en geç 1 ay içinde çalışmaya başlayacak. Komisyon başkanlığına getirilmesi beklenen ve bu konudaki çalışmaları yürüten AK Parti Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, "Kadınların dominant olduğu bir komisyon kuracağız; ancak tamamen feminist yasalar olmaması için erkek üyeler de görev alacak" dedi.

AK Parti, Avrupa Birliği'ne (AB) uyum sürecinde Meclis'te 'Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu' kurmak için harekete geçti. Çalışmaları Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Güldal Akşit ile Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin tarafından yürütülen komisyonun 1 ay içinde faaliyete geçmesi bekleniyor.

Bakan Akşit, geçtiğimiz Bakanlar Kurulu toplantısında konuyu Başbakan Erdoğan'ın gündemine getirdi. Erdoğan, 'Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu'nun kurulmasını önemsediklerini belirterek, komisyonun bir an önce çalışmalarına başlaması gerektiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın onay vermesinin ardından harekete geçen AK Parti, AB Uyum Komisyonu'na paralel bir şekilde çalışmalarını yürütecek bir komisyon kurulacak. Komisyon, Meclis'e sevk edilen yasa tasarılarında kadını ilgilendiren tüm maddeleri kendi süzgecinden geçirecek. Komisyonda ağırlıklı olarak kadın milletvekilleri görev alacak.

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) kararıyla komisyon başkanlığına getirilmesi beklenen Gaziantep Milletvekili Şahin, İHA'ya yaptığı açıklamada, komisyon kurma çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Mutfak çalışmalarının Devlet Bakanı Akşit'in öncülüğünde Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nde yürütüldüğünü belirten Şahin, kurulacak komisyonun AB Uyum Komisyonu'na paralel bir şekilde çalışma yürüteceğini dile getirdi. Komisyonun en geç 1 ay içinde çalışmalarına start vereceğini anlatan Şahin, "Kadını ilgilendiren yasalar öncelikle bu komisyona havale edilecek. Örneğin eğitim, sağlık çalışma hayatıyla ilgili kadının yaşam şeklini değiştiren yasalar Meclis'e geldiği zaman ilk olarak biz inceleyeceğiz. Kadının bakış açısıyla yasaları inceleyip, bir çalışma yapacağız. Yasaları kendi süzgecimizden geçirdikten sonra esas komisyona bildireceğiz" diye konuştu.

AK Parti'li Fatma Şahin, komisyonda üye dağılımının 'kadın' ağırlıklı olacağına da işaret ederek, "Ancak hepsi kadın olmayacak. Yasalara feminist yaklaşırsanız toplumsal mutabakat sağlayamazsınız. Bunu göz önünde bulunduracağız. Erkek üyeler de olacak. Fakat kadınların dominant olduğu bir komisyon olacak" dedi. Şahin, komisyon başkanının kim olacağına da AK Parti MYK'nın karar vereceğini söyledi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber