Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, görevde yükselme yönetmeliğini değiştirdi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Eylül 2010 00:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

25 Eylül 2010 CUMARTESİResmî GazeteSayı : 27710

YÖNETMELİK

Tarım Reformu Genel Müdürlüğünden:

TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİ GÖREVDE YÜKSELME

VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 ? 16/9/2006 tarihli ve 26291 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 2 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?(2) Bu Yönetmelik kapsamında bulunan ve doktora öğrenimini bitiren personelden, atanılacak görev için aranan ve 7 nci maddenin birinci fıkrasına göre hesaplanacak toplam hizmet süresine sahip olmaları ve bu Yönetmelikte aranan öğrenim şartını taşımaları kaydıyla, uzman veya aynı düzeydeki görevler ile daha alt görevlere, yapılacak atamalarda bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.?

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 4 ? (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Aynı düzey görev: Hiyerarşi, görev, yetki ve sorumluluk açısından, aynı gruba ya da grup içinde alt gruplar olması halinde aynı alt grupta gösterilen görevleri,

b) Üst düzey görev: 27/9/1984 tarihli ve 3046 sayılı Kanunda belirtilen hiyerarşik kademeler çerçevesinde daha üst hiyerarşi içindeki görevleri,

c) Alt düzey görev: 27/9/1984 tarihli ve 3046 sayılı Kanunda belirtilen hiyerarşik kademeler çerçevesinde daha alt hiyerarşi içindeki görevleri,

ç) Genel Müdür: Tarım Reformu Genel Müdürünü,

d) Genel Müdürlük: Tarım Reformu Genel Müdürlüğünü,

e) Görev grupları: Benzer veya eşit düzeydeki unvanların gruplandırılmasını,

f) Görev unvanı: Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde sayılan görev grupları içinde belirtilen görev unvanlarını,

g) Görevde yükselme sınavı: Görevde yükselme eğitimini tamamlayanların tabi tutulacağı yazılı sınavı,

ğ) Hizmet süresi: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesi çerçevesinde; Tarım Reformu Genel Müdürlüğünde çalışılan süreler ile genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinde, mahalli idareler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında fiilen çalışılan süreler, resmi veya özel müesseselerde meslekleri ile ilgili serbest çalışılan süreler ile muvazzaf askerlikte geçen süreleri,

h) Unvan değişikliği sınavı: En az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin görevlere atanabilmek için, eğitime tabi tutulmaksızın yapılan yazılı sınavı,

ı) İş günü: Ulusal bayram ile genel ve hafta sonu tatil günleri hariç, diğer günleri,

ifade eder.?

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinin (1) numaralı alt bendi ile ikinci fıkrasının (a) bendinde yer alan ?Tabip,? ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (4), (b) bendinin (4), (c) bendinin (3), (ç) bendinin (3), (d) bendinin (3) numaralı altbentleri ile aynı fıkranın (e) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ?Milli Eğitim Bakanlığına? ibaresinden sonra gelmek üzere ?,Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdürlüğüne? ibaresi eklenmiştir.

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (4), (b) bendinin (3), (c) bendinin (3), (ç) bendinin (4), (d) bendinin (3), (e) bendinin (3), (f) bendinin (4), (g) bendinin (3), (ğ) bendinin (4) ve (h) bendinin (4) numaralı altbentleri ile aynı fıkranın (e) bendinin (2) numaralı altbendinde yer alan ?Şef,? ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan ?,Tabip? ibaresi, birinci fıkrasının (a) bendinin (3), (b) bendinin (4), (c) bendinin (5), (ç) bendinin (3), (d) bendinin (3) ve (e) bendinin (3) numaralı altbentleri yürürlükten kaldırılmış, aynı maddenin birinci fıkrasının (b) bendinin (1) numaralı altbendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?1) Fakülte veya yüksek okulların filoloji, mütercimlik, tercümanlık bölümlerinden mezun olmak,?

?(2) Bu Yönetmelik kapsamındaki personelden doktora öğrenimini bitirmiş olanlar, talepleri halinde unvan değişikliği sınavına katılmaksızın öğrenimle ihraz edilen görevlere atanabilirler.?

MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Duyuru ve görevde yükselme eğitimine alınma

MADDE 10 ? (1) Görevde yükselme veya unvan değişikliği suretiyle atama yapılacak kadrolar, sınavlardan en az kırk beş gün önce Genel Müdürlük personeline duyurulur. Başvuru süresi en az beş iş günü olarak belirlenir. İlan edilen kadrolar için belirlenen başvuru tarihinin son günü itibarıyla aranan nitelikleri taşıyan personel, duyuruda belirtilen şekilde başvuruda bulunabilir. Aylıksız izinde bulunanlar da dâhil olmak üzere, ilgili mevzuatı uyarınca verilmesi zorunlu olan izinleri kullanmakta olan Genel Müdürlük personelinin, görevde yükselme eğitimi ve sınavına katılmaları mümkündür. Ancak, başvuru tarihinin son günü ile sınav tarihi arasındaki sürede yıllık izin kullanılamaz. Duyurudan önce yıllık izinde bulunanlar, en geç eğitimin başlangıç tarihine kadar izinlerini sona erdirmek kaydıyla, başvuruda bulunabilirler.

(2) Başvuruda bulunanların gerekli şartları taşıyıp taşımadıkları Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından incelenir, uygun görülen adaylar görevde yükselme eğitimine alınırlar. Görevde yükselme eğitimine katılacakların sayısı, duyurulan boş kadro sayısının üç katını geçemez. Üç katından az istekli bulunması hâlinde, başvuru şartlarını taşıyan başvuru sahibi tüm personelin eğitime alınması sağlanır. Duyurulan kadro sayısının üç katından fazla personelin başvurması hâlinde, 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik ekinde yer alan Personel Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en fazla olandan başlamak üzere, kadro sayısının üç katı kadar personel belirlenerek eğitime alınır. Ancak, yapılan puanlama sonunda eşitlik olması hâlinde, sırasıyla;

a) Hizmet süresi fazla olanlara,

b) Daha üst öğrenimi bitirmiş olanlara,

c) Üst öğrenim mezuniyet notu yüksek olanlara,

öncelik verilir. Görevde yükselme eğitimini tamamlayanlar, görevde yükselme sınavına katılmaya hak kazanırlar.

(3) Daha önce görevde yükselme eğitimine katılmış ancak görevde yükselme sınavında başarısız olan personel ile bu sınava katılmayan veya başarılı olup da müteakip sınava kadar atanmamış olan personel, aynı veya benzer görev unvanları için düzenlenecek müteakip görevde yükselme sınavına katılabilmeleri için bu unvanlarla ilgili düzenlenecek görevde yükselme eğitimine alınmaya ilişkin usul ve esaslara tabidir.

(4) Görevde yükselme eğitimini tamamlayanlar, görevde yükselme sınavına katılmaya hak kazanırlar.

(5) Bu Yönetmelik kapsamında bulunan personelin görevde yükselme sınavına girebilmesi için,13 üncü maddenin ikinci fıkrasının (a), (b), (c), (ç), (d), (e) ve (f) bentlerindeki ders konularından en az otuz, (g) bendinde yer alan konularda en az kırkbeş saat olmak üzere, toplam en az yetmişbeş saat düzenlenecek görevde yükselme eğitim programına katılması gerekir. Ancak, ilgili mevzuatı uyarınca verilmesi zorunlu olan izinler süresince eğitime katılma şartı aranmaz. Aylıksız izinde bulunanlar, eğitim programı ile öngörülen toplam sürenin en az yarısı kadar eğitime katılmaları kaydıyla, bu eğitim sonunda düzenlenecek görevde yükselme sınavına girebilirler. Yukarıdaki izinler dışında, zorunlu olduğu belgelendirilen hâllerde, eğitim süresince izin kullanmamış olan personele on saate kadar izin verilebilir.

(6) Eğitime alınacakların sayısı, atama yapılacak görevler ve eğitim programı bir ay önceden Devlet Personel Başkanlığına bildirilerek uygun görüş alınması hâlinde Devlet Personel Başkanlığı veya anılan Başkanlıkça uygun bulunacak kamu kurum ve kuruluşları tarafından müşterek görevde yükselme eğitimi programları düzenlenebilir.?

MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şeklinde değiştirilmiştir.

?(2) Görevde yükselme eğitimi aşağıdaki konuları kapsar.

a) T.C. Anayasası;

1) Genel esaslar,

2) Temel hak ve ödevler,

3) Devletin temel organları,

b) Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Ulusal Güvenlik.

c) Devlet teşkilatı ile ilgili mevzuat.

ç) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve ilgili mevzuat.

d) Türkçe dil bilgisi ve yazışmayla ilgili kurallar.

e) Halkla ilişkiler.

f) Etik davranış ilkeleri.

g) Atama yapılacak kadronun görev alanı ve niteliği ile ilgili konular.

(3) Genel Müdürlükçe düzenlenecek eğitim programlarında ikinci fıkranın (g) bendinde belirtilen konulara ilişkin eğitimin ağırlığı yüzde altmışın altında olamaz.

(4) Görevde yükselme eğitiminin ortak konularına ilişkin sınav sorularının hazırlanmasında, Devlet Personel Başkanlığınca bu konularla ilgili belirlenen ders notları esas alınır.?

MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının son cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 11 ? Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 16 ? (1) Sınav Kurulunun görevleri aşağıda belirtilmiştir.

a) Görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavlarına katılacaklar için notları hazırlamak veya hazırlatmak ve notların ilgili personele verilmesini sağlamak.

b) Sınavı yapacak kurumlara bildirilmek üzere, soruların konularını belirlemek.

c) Sınava ilişkin işlerin düzenli şekilde yürütülmesini sağlamak.

ç) Sınav sonuçlarının değerlendirilmesi sonucu başarı listesi düzenlemek.

d) Sınavlara ilişkin itirazları inceleyip karara bağlamak.

(2) Sınav Kurulu, sınav konularına ilişkin notların, görevde yükselme suretiyle atanacaklar için eğitimin başlayacağı tarihe kadar, unvan değişikliğine tâbi görevlere atanacaklar için ise sınav tarihinden en az bir ay önce, ilgili personele verilmesini sağlar.

(3) Sınav Kurulu, sınav sonuçlarını, kendisine intikal ettiği tarihten itibaren beş iş günü içerisinde ilan eder ve ilgililere tebliği için birimlerine bildirir.

(4) Sınavı yapan kurum, gerekli hazırlıkların yapılabilmesi için eğitim tarihinden en az

iki ay önce Sınav Kurulunu bilgilendirir.?

MADDE 12 ? Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 13 ? Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 19 ? (1) Sınava katılanlar, birimleri kanalıyla Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığına yazılı olarak kendilerine tebliğ edilmesinden itibaren beş iş günü içerisinde sınav sonuçlarına itiraz edebilir. Yapılan sınavlarda hatalı sorulara tekabül eden puanlar eşit şekilde diğer sorulara dağıtılır. Ancak, soruların yüzde beşinden fazlasının hatalı olduğunun 16 ncı maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen süre içinde yapılan itirazlar üzerine veya herhangi bir şekilde tespit edilmesi hâlinde, sınav iptal edilir ve en kısa sürede yeni sınav yapılır.?

MADDE 14 ?Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 22 ? (1) Görevde yükselme sınavı sonucunda başarılı olanlar arasından, üç ay içinde başarı sıralamasına göre duyurulan boş kadro sayısı kadar atama yapılır. Puanların eşit olması hâlinde, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik ekinde yer alan Personel Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en yüksek olandan başlamak üzere atama yapılır. Ancak, yapılan puanlama sonunda eşitlik olması durumunda, sırasıyla;

a) 13 üncü maddenin ikinci fıkrasının (g) bendine ilişkin puanı yüksek olanlara,

b) Hizmet süresi fazla olanlara,

c) Daha üst öğrenimi bitirmiş olanlara,

ç) Üst öğrenim mezuniyet notu yüksek olanlara,

öncelik verilir.

(2) Aylıksız izinde olanlar dahil, atanmaya hak kazandıkları kadroya ilişkin görevlerine mevzuatla öngörülen süre içinde başlamayanların söz konusu atanma hakları sona erer.

(3) Duyurulan kadrolardan;

a) Atanma şartlarını taşımadıkları için sınavların geçersiz sayılması veya bu sebeple atamaların iptal edilmesi, atanılan göreve geçerli bir mazeret olmaksızın süresi içinde başlanılmaması ya da atanma hakkından vazgeçilmesi,

b) Emeklilik, ölüm, memurluktan çekilme veya çıkarılma, başka unvanlı kadrolara ya da başka bir kuruma naklen atanma

sebepleriyle boş kalan veya boşalanlara, görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavı tarihinden itibaren iki yıllık süreyi aşmamak üzere aynı unvanlı kadro için yapılacak müteakip sınava kadar, sınavı kazandıkları hâlde kadro yetersizliği nedeniyle ataması yapılamayan personelin başarı sırasına göre atamaları yapılabilir.?

MADDE 15 ? Aynı Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?GEÇİCİ MADDE 1 ? (1) 18/4/1999 tarihinde görevde bulunan ve aynı tarih itibarıyla iki veya üç yıllık yükseköğrenim mezunu olanlar, diğer koşullara sahip oldukları takdirde bu Yönetmeliğin uygulanması bakımından dört yıllık yükseköğrenim görmüş kabul edilirler.?

MADDE 16 ? Aynı Yönetmeliğin Eki-1'de yer alan ?Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Görevde Yükselme Eğitimine Başvuranların Değerlendirme Formu? yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 17 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 18 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Tarım Reformu Genel Müdürü yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber