Riskli diyabet ilaçları yasaklandı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 26 Eylül 2010 20:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meltem ÖZGENÇ

Kalp krizi ve felç riskini artırdığı gerekçesiyle ABD'de kullanımı kısıtlanan ?rosiglitazon? etkin maddeli diyabet ilaçları Türkiye'ye de giremeyecek. Yasaklanan ilaçlar şunlar: Avandia, Avandamet, Rosette, Rosvel, Rosanda. Bakanlık, ilaç firmalarından savunma bekliyor.

SAĞLIK Bakanlığı, diyabet hastalığı için kullanılan, kalp krizi ve felç riskini artırdığı gerekçesiyle tartışmalara neden olan ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yasaklanması yolunda görüş bildirilen ?rosiglitazon? etkin maddeli ilaçların ithalat, üretim ve satışını durdurdu. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre rosiglitazon etkin maddesi içeren bu ürünler şöyle:

Tüm serileri riskli

Rosette Film Kaplı Tablet 4 mg, Rosette Film Kaplı Tablet 8 mg, Rosvel Film Tablet 4 mg, Rosvel Film Tablet 8 mg, Rosanda Film Kaplı Tablet 4 mg, Rosanda Film Kaplı Tablet 8 mg, Avandia Film Tablet, Avandamet Film Tablet 2mg/500mg, Avandamet Film Tablet 2mg/1000mg, Avandamet Film Tablet 4mg/1000mg adlı müstahzarların piyasada bütün serileri.

Savunma bekleniyor

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Saim Kerman, ilaç konusunda AB'nin henüz resmi bir yasak kararı almadığını ve ilaç firmasından savunma istediğini anımsattı. Kerman, ?Bu savunma süresi birkaç ayı bulabilir. Fakat biz bu süreyi bekleyemeyiz. Bu nedenle bakanlık olarak ilacı yasaklama kararı aldık? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber