Hileli gıdacıyı bileceğiz

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 30 Eylül 2010 21:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gıda Kanunu'nda yapılan değişiklikle ürünlerinde hile ve hastalık tespit edilen firmaların isimleri kamuoyuna açıklanabilecek. Yeni kanunla cezalar da artıyor

Hamburger etleriyle başlayan bakterili et skandalının tavuğa da sıçramasının ardından harekete geçen Tarım Bakanlığı, bundan sonra bozuk üretim yapanları teşhir edecek ve bozuk üretim yapanların üretim iznini iptal edecek. Gıda denetimlerini elinde bulunduran ve Tüketici Kanunu'ndaki yaptırımlar nedeniyle üretici firmaya ağır cezalar uygulayamayan Tarım Bakanlığı'nın eli 13 Aralık'ta yürürlüğe girecek olan yeni Gıda Kanunu'yla güçlenecek. Bakanlık, yasayla birlikte, içinde insan sağlığını tehdit eden herhangi bir madde barındıran ürünlerle ilgili caydırıcı cezalar verebilecek. Herhangi bir gıda maddesinde, insan sağlığına zararlı maddeleri tespit eden Bakanlık, o ürünleri, yedi emine teslim edilip yeni analiz yapılmasını beklemeden imha edecek. Ürün pazara çıkmışsa toplanması ve imha edilmesinin bedelini üretici firmaya ödetecek. Bu şekilde üretim yapanın iznini elinden alacak. Firmaları kamuoyuna açıklayacak.

Pişince zarar vermez

TAKVİM'in 'Tarım Bakanlığı analizlerinde Salmonella bakterilerinin tavuk etlerinde de bulunduğu' haberi üzerine açıklama yapan firma yetkilileri, "Bakteriler çiğ ette hastalık yapar ama pişince etkisiz hale gelir" dedi. Firma yetkililerinin yaptıkları açıklamalar şöyle: Dr. Sait Koca (Bey Piliç Genel Müdürü: "Söz konusu olan virüs değil, bakteridir. Dünyanın her tarafında hayvansal ürünlerde bu bakteriler bulunur. Hiçbir zaman sıfır değildir. Ancak her 2 bakteri de et pişirilmeden yenildiği zaman hastalık yapabilir."

Tip tayini önemli

Ömer Görener (Banvit Genel Müdürü):

"Dünyada Türkiye haricinde çiğ ette Listeria'ya bakan başka ülke yoktur. Listeria pişmiş üründe bakılır, pişmiş üründe var ise etki gösterir. Dünyada devamlı olarak yüzde 100 Salmonella ve Listeria'dan ari üretim yapabilecek şirket yoktur. Salmonella tespitinde tip tayini önemlidir."

Avrupa'da da var

Zühal Daştan (Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu Başkanı):

"Salmonella'nın 2300'den fazla tipi vardır ve pişirildiklerinde etkileri yok olur. Bu bakteri özellikle tavuk ürünlerinde bulunur. AB'de de sıfır değildir. Bunun azaltılması için bizde de üreticiler her tedbiri alırlar. Bu bakteri 70 derecede piştiğinde yok olur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber