Emlak konut GYO halka arza hazırlanıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Eylül 2010 12:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın (GYO) portföyünün, aktifinin çok sağlam olduğunu, bu aktifle halka arza çıkacaklarını belirtti.

Bayraktar, Emlak Konut GYO'nun halka arz sürecini değerlendirmek amacıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Emlak Konut'un Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının yükü sebebiyle bugüne kadar işlevini tam manasıyla yerine getiremediğini söyledi.

Emlak gayrimenkul yatırım ortaklıklarının esas amacının yatırımı geliştirmek, arazileri arsa haline getirerek bunları ekonomiye kazandırmak olduğunu ifade eden Bayraktar, ''Türkiye'de GYO'ların sayısı epey arttı fakat bugüne kadar tam hakkıyla işlevlerini yerine getirmediğinin üzüntüsünü yaşıyoruz'' dedi.

Bayraktar, bugün Emlak Konut GYO'nun yaklaşık 50 bin konut rakamına ulaştığını vurgulayarak, ''Hasılat paylaşımı projelerinde sadece Emlak Konut GYO'da yapmış olduğumuz ihalelerden ulaşmış olduğumuz yatırım portföyü 14 milyar lira civarında. Emlak Konut'un kasasına girecek payı da 5 milyar lira. Bugüne kadar bu paranın 1 milyar 600 küsur milyon liralık kısmını kasamıza koyduk. Arsa satışı karşılığı, hasılat paylaşımı projelerinde de yaklaşık 4 milyon metrekare arsa ihale ettik '' diye konuştu.

Dün yaptıkları Ayazağa ihalesinin bekledikleri rakamların çok üzerinde olduğunu söyleyen Bayraktar, 1 milyar 203 milyon lirayla en yüksek rakamı veren firmanın, 3 milyar 251 milyon lira toplam hasılat gösterdiğini, toplanan hasılat bu rakamın üzerine geçerse orada da kendilerine yüzde 37,20 oranında ödeme yapılacağını vurguladı.

İhale rakamlarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Bayraktar, ''Şaşırdık kaldık. 850 milyon lira falan bekliyorduk. İstanbul'da arazi yok. Bu rakama ulaşılmasında siyasi ortamın yakalanmasının da çok ciddi etkisi var. Bu hakikaten çok ciddi bir rakam. Adeta bizim kasım sonuna kadar yapacağımız halka arzın bir bölümünü burada yapmış oluyoruz'' şeklinde konuştu.

TOKİ'nin kendi parasını harcadığını ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

''Kendi paramızı harcarken, paramızın üzerinde sekiz kere atlayarak harcıyoruz. Çok ince eleyip sık dokuyoruz. Bu doğrultuda TOKİ'de bugün ulaştığımız konut rakamı 450 bini aşmıştır. Bu 17 tane 100 bin nüfuslu şehir veya bir Bursa vilayeti demektir.''

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bayraktar, dün ihalesi yapılan Ayazağa arazisini Jandarma Genel Komutanlığı'ndan 520 milyon liraya aldıklarını belirterek, şunları belirtti:

''Kolay mı almak. Gidin buyurun alın bakalım. Bu işler zor işler. Jandarma Genel Komutanlığı ile beraber diyaloğunu kurup, yasal altyapısını yapmak. Bir tane Jandarma Genel Komutanlığı ayağı var bir tane Genelkurmay Başkanlığı ayağı, bir tane Milli Savunma Bakanlığı ayağı, bir tane Hazine ayağı, bir tane de Milli Emlak Genel Müdürlüğü ayağı var. Ama esas bizim halkın elinde de bulunan atıl arazileri alıp değerlendirmemiz lazım. Onu da yapacağız.''

Bir gazetecinin ''araziyi siz neden iki misline sattınız?'' sorusuna karşılık da Bayraktar, ''Biz geliştiriyoruz'' yanıtını verdi.

Paraya, kaynağa ihtiyaçları olduğunu söyleyen Bayraktar, ''Diyelim ki Emlak Konut GYO'nun KEY hesaplarından dolyı hazineye bir borcu var. Artı kentsel dönüşüm yapmak için çok ciddi paraya ihtiyacımız var. İstanbul'daki 3,5 milyon konutun yarısının yenilenmesi lazım. Eğer belediyelerle beraber el ele verebilirsek çok daha fazla yapacağız'' diye konuştu.

Emlak Konut'un da TOKİ'nin de çok ciddi şekilde likiditeye ihtiyacı bulunduğunu, gayrimenkulleri paraya çevirmenin kolay olmadığını ifade eden Bayraktar, bir kuruşa bile ihtiyaçları olduğunu, zaman içinde Emlak Konut'un yüzde 51'ini halka açacaklarını söyledi.

Ne kadar likiditeye ihtiyaçları olduğunun sorulması üzerine Bayraktar, bugünden yarına 5 milyar liraya ihtiyaçları olduğunu bildirdi.

Şimdiye kadar gecekondular için 50 bin civarında inşaata başladıklarını, anlaşma yaptıkları rakamın ise 150 bin olduğunu anlatan Bayraktar, ''Bunların 16 bin tanesini de teslim ettik. Çok gecekondu temizledik. Yıktığımız ev sayısı 13-14 bin vardır'' dedi.

Kaçak kat yapma işinin nispeten azaldığını, gecekondu yapma işinin yüzde 80 bittiğini söyleyen Bayraktar, ''Şu anda İstanbul'da yıkmaktan daha güzel bir şey yok. İstanbul yıktıkça güzelleşir'' diye konuştu.

Konut sektöründe toparlanma olup olmadığının sorulması üzerine de Bayraktar, canlanma olduğunu, ancak satışlarda henüz çok ciddi bir artış olmadığını, TOKİ olarak da hiç frene basmadıklarını ifade etti.

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum da hisselerinin yüzde 99,9'unun TOKİ'ye ait olduğunu belirterek, ''Hisselerimizin en az yüzde 25'ini halka arz etmek zorundayız. Bunu bugüne kadar yapamadık. Emlak Konut KEY ödemelerini yapıyordu. Bu yükümlülüğü geçen yıl itibariyle bitirdi'' dedi.

Halka arzı kasım ayında planladıklarını söyleyen Kurum, bunun doğru bir zaman olduğunu düşündüklerini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber