2003 mali yılı Bütçe Kanunu hükümlerini yeniden düzenleyerek ilgili kanunlara ekleyen yasa tasarısı, TBMM´ye sunuldu. Tasarı, milletvekili lojmanlarının satışında Maliye Bakanı´nı yetkili kılıyor.

Haber Giriş : 25 Temmuz 2003 14:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2003 mali yılı bütçe kanunu hükümlerini yeniden düzenleyerek ilgili kanunlara ekleyen yasa tasarısı, TBMM´ye sunuldu. tasarı, milletvekili lojmanlarının satışı konusunda maliye bakanı´nı yetkili kılıyor.

Maliye Bakanı, Emek İnşaat'a hizmet karşılığı olarak satış bedelinin yüzde 2'sini geçememek üzere, ödemeye esas oranı belirlemeye, satış işlemleri ile ilgili her türlü gider, masraf ve bedeli bu şirkete yapma yetkisine de sahip bulunacak.


Satış bedellerinin tahsil edilen kısımlarından ilgili belediyeye yüzde 2, büyükşehir belediyesine de yüzde 1 pay verilecek.

Taşınmaz ile ilgili her ölçekteki planı yaptırma, değiştirme, resen onaylama ve her türlü ruhsatı verme yetkisi, Bayındırlık ve İskan Bakanlığında olacak.

HARCIRAH KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK
Yasa tasarıyla Harcırah Kanunundaki bazı hükümler değiştiriliyor. Öngörülen değişikliklere göre, ilgililerin yazılı istekleriyle yapılan naklen atamalar ile ilk defa ve yeniden yapılan atamalarda harcırah ödenmeyecek. Emekli olan memur ve hizmetlilere, ''ikamet edecekleri beyan ettikleri yere kadar görev yolluğu ödenmesi'' uygulamasına da son verilecek.

Emekliliğini isteyenlere, emekli edilenlere, haklarında toptan ödeme hükümleri uygulananlara, emekli iken yeniden hizmete alınıp da cezaen olmamak üzere görevlerine son verilenlere ve terhis edilen yedek subaylara yer değiştirme koşulu aranmaksızın 500 milyon lira ödenmesini düzenleyen ancak Anayasa Mahkemesi'nin yürürlüğünü durdurduğu Bütçe Kanunu hükmü de tasarıyla tekrar getiriliyor.

Harcırah konusunda bütün kamu kurum ve kuruluşlarındaki uygulamalarda bütünlük sağlamaya yönelik düzenleme de getiren tasarı, Harcırah Kanunu kapsamında bulunmayan kamu kurum ve kuruluşlarında da ''ilk defa veya yeniden göreve alınanlarla bunların aile fertlerine, kendilerinin yazılı talebi üzerine naklen ataması yapılanlara, emekliliğini isteyen veya emekliye sevk olunanlara, haklarında toptan ödeme hükümleri uygulanan veya emekli iken yeniden hizmete alındıktan sonra vazifelerine son verilenlere harcırah ödenmemesini'' hükme bağlıyor.

Tasarı, konaklama giderlerini karşılayabilmeleri için denetim elemanlarına yapılan ödemeyi de artırıyor. Gündeliklerin yarısına kadar olan ödeme tutarı, tamamına kadar yükseltiliyor. Ayrıca, fatura düzenlemek zorunda olmayan yerlerde konaklayan denetim elemanlarına, ödedikleri ücrete ilişkin fatura yerine ''belgelendirme'' kolaylığı getiriliyor.

Tasarı ile yurt içi ve yurt dışı gündeliklere tavan getirilerek, ödemelerin, Harcırah Kanunu uyarınca yapılan gündelik ödemelerin bir buçuk katını geçemeyeceği hükme bağlanıyor. Ancak, yatacak yer için ödenen ücret, bir buçuk katın hesabında dikkate alınmayacak.

VEKALETEN ATAMALARDAKİ ÖDEMELER
Vekaleten atamalarda yapılacak ödemeleri de düzenleyen tasarı, kurum içinden veya diğer kurumlardan vekalet edenlere, vekalet aylığı ile zam ve tazminatların ödenebilmesi için, vekilin, asilde aranan şartları taşıması ve atamanın asilin tabi olduğu usule göre yapılması zorunluluğunu getiriyor. Ancak, Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek kararname ile atama yapılacak kadro ve görevlere vekalet edenlere bu ödemelerin yapılabilmesi için asilde aranan şartları taşımaları kaydıyla, atamanın ilgili bakan tarafından yapılması yeterli olacak.

YÜRÜRLÜĞÜ DURDURULAN HÜKÜMLER
Anayasa Mahkemesi'nin yürürlüğünü durdurduğu, belediyelere ve il özel idarelerine genel bütçe gelirlerinden, Şubat ayından 2003 yılı sonuna kadar yüzde 6 yerine yüzde 5 pay verilmesine ilişkin Bütçe Kanunu hükmü de tasarı ile ilgili yasaya geçici madde olarak ekleniyor. Büyükşehir belediyeleri pay oranını yüzde 4.1'den yüzde 3.5'a düşüren hüküm de Büyükşehir Belediyelerinin Yönetimi Hakkında Kanun'a geçici madde olarak konuyor. Benzer şekilde, Emlak Vergisi payını yüzde 5'ten yüzde 4.5'e indiren düzenleme de yasaya geçici hüküm olarak ek yapılıyor.

Sağlık Bakanlığı'nın çeşitli hizmetlerinden alacağı gelirlere ilişkin ödenek işlemleri ile bilimsel ve akademik nitelikli ruhsatlandırma komisyonlarında görevlendirenlere verilecek ücretler detasarı ile Sağlık Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname'ye geçici hükümler olarak ekleniyor.

Anayasa Mahkemesi'nin yürürlüğünü durdurduğu bu hükümler, Sağlık Bakanlığı'nın, onaylanacak her türlü ruhsatlandırma, ürün üretim ve satış izin belgesi ve mesul müdürlük belgesi ile permi ve sertifikalar üzerinden 50 milyon ile 15 milyar lira arasında ruhsatlandırma bedeli almasını öngörüyor. Bilimsel nitelikli ve ruhsatlandırma komisyonlarında görevlendirilenlere, Türk Kodeksi Komisyonu üyeleri için belirlenen ücretin 4 katını geçmemek üzere ödeme yapılması da hüküm altına alınıyor.

Tasarı, Bütçe Kanunu'nda yer alan, Türkiye adına yabancı ülke ve kuruluşlara yapılacak savunma ve güvenlik amaçlı hibe ve yardımlarla ilgili düzenlemeyi, dış proje kredisi ve hibe kullanımlarından kaynaklanan katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi karşılığı iç kaynağın bulunamaması durumunda, bunları karşılamak üzere yatırım programında revize yapmaya ve çeşitli nedenlerle kullanılamayan ödenekleri ertesi yıl bütçesine devretmeye, iptal etmeye Maliye Bakanı'nı yetkili kılan düzenlemeyi de ilgili yasaya ekliyor.

BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTINA İLİŞKİN İŞLEMLER
Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı kapsamında imzalanmış ev sahibi ülke anlaşması, anahtar teslimi yapım sözleşmesi, hükümet garantisi anlaşması ve bu proje kapsamında akdedilecek diğer anlaşmalarla ilgili belge ve sair dokümanların imzalanması yetkisi Bakanlar Kuruluna veriliyor.

Bakanlar Kurulu, anlaşmalar ve belgelerde öngörülen taraflara garanti verilmesine, bahse konu taahhütlerin anlaşmalarda öngörüldüğü şekilde kısman ya da tamamen yerine getirilmemesi halinde ortaya çıkacak her türlü ödeme yükümlülüğünün Türkiye adına garanti edilmesinde de yetkili olacak.

Tasarı, yürürlükten kaldırılan Dış Krediler Kur Farkı Fonu kapsamında doğan ve gerçekleştirilmesi gereken ödemelerin bu amaçla bütçeye konulacak ödenekle karşılanmasını hükmediyor

Anayasa Mahkemesi tarafından yürürlüğü durdurulan, Yükseköğretim Kanunu'nu değiştiren Bütçe Kanunu hükmünü de düzenleyen tasarıya göre, yükseköğretimde birimlerindeki döner sermaye hasılatının yüzde 35'i kuruluş veya birimin ihtiyaçlarına ayrılacak. Kalan kısım ise katkıları dikkate alınarak öğretim elemanları ve memurlar arasında paylaştırılacak.

Tasarı, Milli İstihbarat Teşkilatı'na ait bina ve tesislerin güvenliğini sağlayan erbaş ve erlerin sayısındaki azalma nedeniyle ortaya çıkan ihtiyacı gidermek için 2003 yılı sonuna kadar teşkilatta toplam 150 kişiyi geçmemek üzere ilave sözleşmeli personel alımını da hükme bağlıyor.

Tasarı yasalaştığında, 22 Temmuz 2003 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

digimedya

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber