Uzman jandarmalar 'özlük hakları' nedeniyle istifa ediyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Ekim 2010 16:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzman jandarmaların 'özlük hakları' nedeniyle istifa ettiği, hizmet sürelerini dolduranların ise başka kurumlara geçmeye çalıştığı bildirildi. Mesleğe giriş şartı lise olmasına rağmen, jandarmalar tahsil seviyelerinin altında ortaokul mezunu olarak emekli ediliyor.

Konuya ilişkin imza kampanyası başlatıldı. Toplanan imzalar 15 Ekim'de başbakanlığa teslim edilecek. Emekli Muvazzaf Uzmanlar Derneği (EMUD) öncülüğünde şehit yakınları, gaziler, malül emekliler ve emeklilerin katılımıyla 5 Ekim Salı günü Ankara Sıhhıye Meydanı'nda basın açıklaması yapılarak sorun kamuoyu ile paylaşılacak.

EMUD Genel Başkanı emekli Gazi Uzman Jandarma Adnan Oğuz, amaçlarının Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde kadrolu olarak görev yapan uzman jandarmaların özlük haklarındaki sıkıntıları kamuoyu ile paylaşmak olduğunu söyledi. Uzman jandarmaların geçmişinin 1931'lere dayandığını dile getirdi. Oğuz, artan terör olaylarında jandarmanın verimliliğini artırmak maksadıyla profesyonelleşme yoluna gidildiğini kaydetti. Oğuz, uzman jandarmaların 1988 yılında tekrar jandarma bünyesinde istihdam edilmeye başlandığını hatırlattı.

Vatanı, milleti, bayrağı uğruna doğusunda, batısında, en zor şartlarda Türk milletinin can ve mal güvenliğini sağlamaya çalışan uzman jandarmalar olarak Türk bayrağının dalgalandığı en ucra karakolda görev yaptıklarını anlatan Oğuz, "Kolumuzu, bacağımızı, gözümüzü bir yerlerde bıraktık. Üstümüzde taşıdığımız üniformamızın kutsallığı ile gurur duyduk. Seve seve bu vatan için can verdik, gazi olduk. Uzman jandarmalar olarak eğitim ve öğretimlerimize denk gelen derece ve kademeden başlamak, ortaokul üzerinden emekli olmak istemiyoruz. Emekliliğimiz 1931 yılından bu yana mevcuttur, yalnız hak ettiğimiz dereceden emekli olmak istiyoruz. Mesleğe giriş şartımız lise olmasına rağmen, tahsil seviyemizin altında bir seviyeden ortaokul mezunu olarak emekli edilen tek devlet memuru, TSK mensubu uzman jandarmalardır. Bu sistem dünyada sadece Türkiye'de mevcuttur." dedi.

"PERSONEL BUNALIMDA, YER YER İNTİHARLAR OLUYOR"

Şu an emeklileri ile beraber 30 bin uzman jandarmanın 25 bine yakını fakülte ve yüksekokul mezunu olduğuna dikkat çeken Oğuz, uzman jandarmaların 10 tane üniversite dahi bitirse ortaokul mezunu sayılarak 3/8'den emekli edildiğini belirtti.

Aldıkları emekli maaşının 907 TL olduğunu ve açlık sınırının altında bulunduğunu dile getiren Oğuz, şöyle devam etti: "Bu maaşla çocuklarımızı nasıl okutacağız, evimizi nasıl geçindireceğiz? Tüm devlet memurlarına tanınan hakkın bizlere de tanınmasını istiyoruz. Birçok fakülte ve yüksekokul mezunu uzman jandarmalar, 'özlük haklarımız verilmiyor' diyerek ocak ve şubat aylarında istifa etmenin yollarını arayarak açıktan atama ile Meclis'in kapısını aşındırmakta, diğer kurumlara geçiş için uğraş vermekteler. İstifa ederek geçiş yapan birçok arkadaşımız mevcuttur. Örnek verecek olursak Servet Öktem, Alpay Özğür, Ersin İpek, Bülent Akkaya, Adem Yavuz Kraker, Cenk Cansız ve adını sayamadığımız, sayısını bilemediğimiz birçok arkadaşlarımız bu şekildedir. Mecburi hizmet süresi olan 10 yılını doldurmuş, mesleğinin baharında, en verimli çağında neden personel istifa etmenin yolunu arar? Bu duruma hükümet, Jandarma ve Genelkurmay Başkanlığı neden sessiz kalıyor; subay ve astsubaylar için en kısa sürede Meclis'ten geçen kanunlar bizler için neden bekletiliyor?"

Personel yetersizliğinden iş yükünün hat safhada olduğunu belirten Oğuz, "Maddi sıkıntı hat safhadadır. Personel bunalımda, yer yer intiharlar olmakta, personelin psikolojisinin bozuk olmasına rağmen kimsenin umurunda değil. Neden araştırma ve çözüm yoluna gidilmez?" diye sordu.

Sorunların yıllardır çözülememesinden dolayı kendilerinin umutsuzluğa düştüğünü, yürütülen terörle mücadele kapsamında tüm uzman jandarma arkadaşlarının moral ve motivasyon yönünden olumsuz etkilendiğini vurgulayan Oğuz, statülerine sahip çıkmaya, haklarını almaya çalıştıklarını ve bunun da en doğal hakları olduğunu düşündüklerini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber