İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

112 Acil adres sormayacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 04 Ekim 2010 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, 112 acil sağlık hizmetlerinde hayati önem taşıyan bir proje geliştirdi. Pilot olarak Ankara İl Sağlık Müdürlüğü'nde uygulanmaya başlayan sistem ile ekipler, yardım bekleyen vatandaştan adres tarifi almayacak. Sabit hatlardan gelen çağrıların adresi anında 112 Komuta Kontrol Merkezi'ne düşecek. Cep telefonu operatörlerinde de arayan kişinin koordinatları görülecek.

İstanbul Bostancı Sahil Yolu'nda bisikletten düşen matematik profesörü Salih Necdet Malikoğlu (61) başını beton zemine çarparak ağır yaralandı. Çevredeki vatandaşlar olayı hemen 112 Hızır Acil Servis'e bildirdi. Ancak ambulans olay yerine 45 dakika sonra gelebildi. Gecikmeli olarak hastaneye kaldırılan profesör tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Sağlık Bakanlığı, ilk incelemede, 112 ekiplerinin verilen adresi bulmada ve bu noktaya ulaşmada gecikme yaşadığının tespit edildiğini bildirdi.

Bakanlık, 3 Eylül 2010'da yaşanan bu üzücü olay ve benzerlerinin bir daha yaşanmaması için acil sağlık hizmetleri için 'devrim' niteliğinde bir projeye imza attı. İlk Ankara İl Sağlık Müdürlüğü'nde pilot olarak uygulanan projeyle, 112 Acil çağrı ekipleri artık vatandaştan adres sormadan olay yerine gidebilecek. Sabit hatlardan yapılan tüm aramalar anında 112 Komuta Kontrol Merkezi'nde görülecek ve aranan yerin adresi ekrana yansıyacak. Cep telefonu operatörlerinde de arayan kişinin bulunduğu yerin koordinatları görülecek.

Ankara Sağlık Müdürü Uzman Dr. Mustafa Aksoy, yaklaşık bir hafta önce başlayan sistem sayesinde vatandaşa daha kısa sürede ulaşılabileceğine dikkat çekerek, "Çoğu zaman 112'yi arayan vatandaşlarımız panik halinde olduğu için adres tarif etmekte zorluk çekiyor. Bu sistem sayesinde 112 Komuta Kontrol Merkezi'ndeki görevlilerimiz kendilerine ulaşan çağrıların adreslerini anında görebilecek." dedi. Aksoy, sabit telefonlardan gelen acil çağrının adres biçiminde görüldüğünü, GSM aramalarında ise coğrafi koordinat bilgilerinin elde edildiğini anlatarak, şöyle devam etti: "Acil müdahaleye ihtiyaç duyan vatandaşlara ulaşma hızımız daha üst seviyeye çıktı. 112'yi arayabilmiş ancak adres bilgisini iletebilecek sağlık durumuna sahip olmayan veya özürlü vatandaşlarımıza acil sağlık hizmetlerinin ulaştırılmasında yaşanan sıkıntıların büyük oranda azalacağını öngörüyoruz." Sistemin gereksiz aramaların da önüne geçeceğini belirten Aksoy, "112 Komuta Kontrol Merkezi'mize günde 30 bine yakın çağrı geliyor. Bunlar arasında gereksiz aramalar ile çalışanlarımızı rahatsız eden durumlara çokça rastlıyorduk. Sistem sayesinde artık, gereksiz aramaların da önüne geçilmiş olacak ve çalışanlarımız meşgul edilmeyecek." diye konuştu.

Pilot olarak Ankara'da uygulamaya geçen projeyle 112'ye sabit telefon hatlarından gelen çağrılar ve konum bilgileri, komuta kontrol merkezinde anında görülüyor. Turkcell'den 112'ye yapılan aramalar da koordinat şeklinde 1 kilometrelik alanı gösterebiliyor. Avea ve Vodafone'un sisteme ilerleyen günlerde dahil olması bekleniyor.

MEVLÜT KARABULUT

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber