Hem yetersiz hem de pastörize edilmemiş süt tüketiyoruz

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Ekim 2010 18:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Türkiye'de üretilen yıllık 12 milyon ton sütün yarısının pastörize edilmeden tüketildiği bildirildi. Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ç. Volkan Akyol, insan beslenmesi için vazgeçilmez temel yapı taşlarından oluşan sütün ülkemizde hak ettiği değeri göremediğini ifade etti.

Süt üretiminin Türkiye'deki toplam tarım ürünleri içerisinde yüzde 8,5'lik bir paya sahip olduğunu dile getiren Prof. Dr. Akyol, "Yıllık 12 milyon ton civarındaki üretim kapasitesi ile ülkemiz en çok süt üreten 15 ülkeden birisi. 12 milyon ton sütün 3,5 milyon tonu kırsal işletmelerde kullanılıyor. 2,5 milyon ton süt sokakta pazarlanmakta. 2 milyon tonu küçük mandıralarda, 3,5 milyon tonu ise orta büyüklükteki işletmelerde işlenmektedir. Bu durumda yüzde 50'den fazlası pastörize edilmeden tüketilmektedir." diye konuştu.

Türkiye'de inek başına üretilen süt miktarının artan kültür ırkı oranı ile paralel büyümemesinden yakınan Akyol, 3 milyon ton civarındaki üretimin en az 6,5 -7 tona ulaşması gerektiğini aktardı. Türkiye'deki süt üretiminin yüzde 90'ının inek sütü olduğu anlatan Prof. Dr. Akyol, "Çünkü artık koyun-manda, keçi gibi süt üreten varlıklarımız neredeyse korunma altına alınacak sayılara inmiştir." dedi.

Süt tüketiminin azlığından yakınan Akyol, "ABD 265 kg/kişi, Avrupa ülkeleri 313 kg/kişi, Türkiye ise 136 kg/kişi süt tüketmektedir. Gazlı içeceklerinse tüketimi ülkemizde günden güne artmaktadır." ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber