Güvenlik soruşturması tek elden ve tek ilden

Haber Giriş : 13 Mart 2005 10:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı'nın 81 ilin valisine gönderdiği genelgeye göre, resmi kurum ve kuruluşlara girmek isteyen kişilerle ilgili güvenlik soruşturmaları tek kanaldan ve yalnızca kişinin yaşadığı ilde yapılacak.

EVİN GÖKTAŞ / ANKARA
Resmi kurum ve kuruluşlara girmek isteyen personelle ilgili güvenlik soruşturmaları, artık ayrı ayrı kanallardan değil, tek kanaldan ve yalnızca kişinin yaşadığı ilde yapılmaya başladı. İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ilin valisine gönderilen genelgede, güvenlik soruşturmalarının artık tek kanaldan ve daha kısa sürede yapıldığı bildirildi.

Müsteşar Şahabettin Harput imzasıyla yayımlanan genelgede, "Pol-Net" sayesinde hem merkezin hem de taşra kayıtlarının aynı kayıtlar üzerinden incelendiği belirtildi. Güvenlik soruşturmalarının bu şekilde yapılması ile bürokratik işlem ve kullanılan evrak sayısının yüzde 50 oranında azaldığı kaydedilen genelgede, bunun yanısıra kırtasiyecilik, zaman ve personel israfının da ortadan kaldırıldığı vurgulandı.

Daha etkili soruşturma

İçişleri Bakanlığı'nın bu uygulamasıyla, daha önce başvuru sahibinin nüfusa kayıtlı olduğu ve ikamet ettiği ilde birlikte yaplan soruşturma, artık sadece yaşadığı ilde gerçekleştiriliyor. Bu düzenlemeyle güvenlik soruşturması işlemlerinin daha etkin ve verimli yürütüldüğü kaydedilen genelgede, bu işlemlerin nasıl yürütüleceğini ilişkin şu bilgiler verildi:

Kanun ve ilgili yönetmelik hükümleri çerçevesinde şahısların nüfusa kayıtlı olduğu il valiliğince yapılan arşiv araştırması işlemleri, Pol-Net ortamındaki projelerden yararlanmak suretiyle şahısların halen ikamet ettiği il valiliğince de yapılabilmektedir.


Kamu kurum ve kuruluşları, sadece Emniyet Genel Müdürlüğünce arşiv araştırması yapılacağı belirtilen şahısların dışındaki güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması taleplerini, yalnızca şahısların halen ikamet ettiği il valiliğinden yapacak ve işlemler bu valilikçe yerine getirilecektir.

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması talebiyle ilgili valiliğe gönderilen evrak, il emniyet müdürlüğüne havale edilecek.

Polis bölgesinde değilse...

Şahsın halen ikamet ettiği yer il polis sorumluluk bölgesinde ise, il emniyet müdürlüğü güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını birlikte yapacak.

Şahsen halen birlikte ikamet ettiği yer ilçe polis sorumluluk bölgesinde ise, il emniyet müdürlüğü arşiv araştırmasını yapacak, güvenlik soruşturmasını ilçe emniyet müdürlüğü, amirliğine yaptıracak.

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması soncu derlenen bilgiler, valilik kanalıyla talep makamına gönderilecek.

Şahsın halen ikamet ettiği yer jandarma sorumluluk bölgesinde ise, il emniyet müdürlüğü öncelikle arşiv araştırmasını yapacak.

Daha sonra güvenlik soruşturması için jandarma birimleri ile yazışma yapılarak, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucu derlediği biligileri valilik kanalıyla talep makamına bildirecek.

1982 öncesi suç kayıtları silindi

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, 1982'den önce işlenmiş suçlarla ilgili kayıtların silindiğini, 111 bin 515 kişiye ait kayıtların ise iptal edildiğini bildirdi. İçişleri Bakanı Aksu, CHP Yozgat Milletvekili Emin Koç'un soru önergesine verdiği cevapta, Kaçakçılık, İstihbarat, Harekat ve Bilgi Toplama (KİHBİ) Daire Başkanlığı sisteminde, 31 Aralık 1982 tarihinden önce işlenmiş suçlarla ilgili tutulan polis ve jandarmaya ait kayıtların silindiğini belirtti. Aksu, 1982'den önce işlenmiş suçlarla ilgili 111 bin 515 kişiye ait kaydın ise iptal edildiğini bildirdi. Aksu, şunları kaydetti: "Günümüzde kişilerle ilgili kayıtlar, mutlaka Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve doğru nüfus bilgileri ile adli ve askeri makamların talepleri esas alınarak tutulmakta; yargı yerlerince verilen kararlar doğrultusunda da güncellenmektedir."

yeni şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber