Kanser köyü gömülecek

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 06 Ekim 2010 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ahmet KORKMAZER

Karın zarı kanseri ?mezotolyo-ma'nın yaygın görüldüğü dünyadaki ikinci merkez Nevşehir'in Gülşehir İlçesi'ne bağlı Tuzköy Beldesi'nde, kansere neden olan 276 konut, 2012'den itibaren yıkılarak, üzeri 1.5 metre toprakla örtülecek.

Bölge ağaçlandırılacak. Tuzköy'de yapılan çalışmalar sonucu, Evrenin Etekleri Mevkii'nin hiç bir kanser riski taşımadığı belirlendi. Bölge insanları buradaki 2 milyon metrekarelik alanda oluşturulan 245 konuta 2007'de yerleşmeye başladı.

Tam 100 bin metrekare

Tuzköy Belediye Başkanı Ümit Balak, afet kapsamındaki bölgede, kansere neden olan konutların hemen yayındaki binaların da risk taşıdığını ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da önemsediği bir projeyle önümüzdeki yıl, 200 yeni konutun yapılacağını söyledi. Ek konut ve sosyal donatıların tamamlanmasının ardından 100 bin metrekarelik alanı kapsayan Yeni, Hürriyet ve Cumhuriyet mahallelerindeki kanserli bölge toprakla kapatılarak ağaçlandırılacak.

Nevada'yı kurtardı Tuzköy'ü kurtaramadı

ERİNOİT mineralinin en öldürücü kanser yapıcı madde olduğunu tespit ederek tıp tarihine geçen Prof. Dr. İzzet Barış, 5 yıl önce, Tuzköy ve Karain'in toprakla örtülerek yeşillendirilmesi gerektiğini söylemişti. Erionitin yoğun bulunduğu Nevada çöllerinde ABD'nin nükleer denemelerinin durdurulmasını ve erionit sanayisinin bitmesini sağlayan Prof. Barış, bu nedenle tıp kitaplarına, ?Nevada'yı kurtaran Türk' olarak adını yazdırdı. Prof. Barış, Tuzköy'ü terkedecekleri ?evlerinden iğne bile almamaları' konusunda uyarıp, şöyle demişti:

?Bu binalar bilinçsizce yıkılıp eşyalar taşınırsa, kanser minerali, tozla gökyüzüne yayılır ve 350 kilometrelik alanı etkiler. Yıkımda özel kıyafet ve maskeler giyilmeli. Toz kalkmasını önlemek için yıkım alanını mutlaka suyla ıslatmalı. Alan yeşillendirilmeli.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber