CHP'nin 'yaşı tutmuyor' iddiası boş çıktı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 10 Ekim 2010 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP'nin TBMM tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Sayıştay üyesi Hicabi Dursun'un yaşıyla ilgili başlattığı tartışmanın gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.

Doğum tarihinin 20 Ekim 1965 olmasından yola çıkan CHP, seçim tarihi itibarıyla Dursun'un 45 yaşından 14 gün küçük olduğunu savunuyor. Ancak Anayasa'da, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay ve Sayıştay'dan seçilecekler için yaş şartı bulunmuyor. Anayasa'da yüksek yargı kurumları ve Sayıştay'dan seçilecekler için sadece 'başkan ve üye' olunması şart koşuluyor. 45 yaş şartı ise referandumla kabul edilen anayasa değişikliğine göre Cumhurbaşkanı'nın seçeceği üyelerde aranıyor. Sayıştay'dan yapılan açıklamada da yaş şartının aranmadığını belirtildi.

METİN ARSLAN


SAYIŞTAY BAŞKANLIĞININ AÇIKLAMASI

09.10.2010 tarihinde, bir kısım yazılı ve görsel yayın organlarında, Sayıştay kontenjanından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Hicabi Dursun'un üye seçilme nitelikleri ile ilgili gerçek dışı yorumlar içeren ve kamuoyunu yanlış yönlendirebilecek haberlere yer verildiği görülmüştür. Bu nedenle aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Anayasamızın konuyu düzenleyen 146. maddesinin beşinci fıkrasında yer alan düzenlemeye göre: "Anayasa Mahkemesine üye seçilebilmek için, kırkbeş yaşın doldurulmuş olması kaydıyla; yükseköğretim kurumları öğretim üyelerinin profesör veya doçent unvanını kazanmış, avukatların en az yirmi yıl fiilen avukatlık yapmış, üst kademe yöneticilerinin yükseköğrenim görmüş ve en az yirmi yıl kamu hizmetinde fiilen çalışmış, birinci sınıf hâkim ve savcıların adaylık dahil en az yirmi yıl çalışmış olması şarttır."

Madde gerekçesinde ise bu kuralla ilgili olarak şu açıklamalara yer verilmiştir; "Mahkeme üyeliğine, yükseköğretim kurumları öğretim üyelerinden seçileceklerin profesör veya doçent unvanını kazanmış, avukatlardan seçileceklerin en az yirmi yıl fiilen avukatlık yapmış, üst kademe yöneticilerinden seçileceklerin yükseköğrenim görmüş ve en az yirmi yıl kamu hizmetinde fiilen çalışmış, birinci sınıf hâkim ve savcılardan seçileceklerin adaylık dahil en az yirmi yıl çalışmış olmaları ve sayılan bu kişilerin kırkbeş yaşını doldurmuş bulunmaları gerekir."

Görüldüğü gibi, Anayasada yer alan düzenleme ve bu düzenlemenin gerekçesi birlikte değerlendirildiğinde, Sayıştay kontenjanından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilebilme koşulları arasında 45 yaş koşulu bulunmamakta, seçilen kişinin Sayıştay üyesi olması yeterli görülmektedir. Yaş koşulu öğretim üyeleri, üst kademe yöneticileri, avukatlar, hâkim ve savcılar yönünden getirilmiş bulunmaktadır. Gerekçedeki "sayılan bu kişilerin kırkbeş yaşını doldurmuş bulunmaları gerekir" ibaresi bunu ayrıca vurgulamaktadır.

Dolayısıyla Sayıştay kontenjanından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Hicabi Dursun'un üye seçilme nitelikleri ile ilgili olarak mevzuata aykırı bir durum sözkonusu değildir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber