TDB: Ağız ve diş sağlığı için fon oluşturulmalı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2010 20:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Prof. Dr. Murat Akkaya, şekerlemeli yiyecek ve asitli içeceklerden ağız ve diş sağlığı için fon oluşturulması gerektiğini söyledi.

Akkaya, yaptığı yazılı açıklamada, bu yılın haziran ayında Bursa'da gerçekleştirilen TDB 17. Uluslararası Dişhekimliği Kongresi'nde, koruyucu ağız ve diş sağlığı konusunda önemli saptamalar yapıldığını ifade etti.

Çocukların diş çürüklerinden korunması için yapılan önerilerden birinin de çürüğe yol açan ve daha çok genç ve çocuk nüfus tarafından tüketilen ''şekerlemeli yiyecek ve asitli içeceklerden koruyucu ağız ve diş sağlığı için kesinti yapılarak fon oluşturulması'' gerektiğini belirten Akkaya, şöyle devam etti:

''TEKEL ürünleri için öngörülen benzeri uygulamalar örnek alınarak, çocuklarda diş sağlığının bozulmasına neden olan bu tür yiyecek ve içeceklerden elde edilecek gelir, çocukların ve gençlerin ağız ve diş sağlığını iyileştirmek için yapılacak ulusal programlarda kullanılabilecektir. Gelişmiş çoğu ülkede gözlemlenen diş çürüklerindeki azalma oranının nedeni, gerçekleştirilen bir dizi kamu sağlığı önleminin bir sonucudur. Sağlık hizmetleri, aynı zamanda hizmet kullanıcıları ve sunucularının hakları, sorumlulukları ve görevleri olduğu bir hizmet sektörüdür. Bu anlamda, Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği gibi devlet, meslek kuruluşları, endüstri ve kullanıcıların içerisinde yer alacağı organizasyonlara gidilmelidir. Bu anlamda TDB olarak toplum ağız ve diş sağlığı fonu kurulmasını talep ediyoruz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber