Şahin: Türkiye eline diploma verdiği gencine iş verebilmelidir

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ekim 2010 17:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Türkiye'nin eline diploma verdiği gençlerine iş verebilmeyi de başarması gerektiğini söyledi. Bunun ilk şartının Türkiye'nin ihtiyacı olan alanlarda iş bulabilecek nitelikte gençler yetiştirmek olduğunu ifade eden Şahin, "YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı her fakülte ve yüksekokul talebine 'evet açalım' dememelidir." dedi.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Atatürk Üniversitesi'nin 2010-2011 eğitim öğretim yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada çağdaşlığın ölçüsünün bilim ve teknoloji olduğunu kaydetti. Şahin, ürettiği bilgiyi sosyal ve ekonomik kalkınmaya dönüştürecek çalışmalara hız vermek gerektiğini belirterek, üniversitelerin bilim ve teknoloji üreterek dünya ile yarışır hale gelmesi gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu alanda insanlar yetiştirmesi gerektiğini ifade eden Şahin, Türkiye'nin eline diploma verdiği gençlerine iş de vermesi gerektiğini dile getirdi. Şahin, "Mezun ettiğimiz gençlerimiz en ideal anlamda yetiştirebiliyor muyuz? Türkiye'nin ihtiyacı nedir, hangi mesleklerdedir? Bu konuda sağlıklı bir değerlendirme yapılmış mıdır? Yapıldığı konusunda tereddütlerim var. Bazı fakültelerden mezun olanlar iş bulmakta zorlanıyor. Türkiye eline diploma verdiği gençlerine iş vermeyi de başarabilmelidir. Bunun ilk şartı Türkiye'nin ihtiyacı olan alanlarda iş bulabilecek nitelikte gençler yetiştirmesidir. Bunun planlaması YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte yapmalıdır. Her fakülte ve yüksekokul talebine 'evet açalım' dememelidir. İhtiyaç var mı yok mu gözlemlendikten sonra açılmasına izin verilmelidir. Şu an dünyanın 15. büyük ekonomisine sahip olan Türkiye'nin daha önemli mesafeler kat edeceğin inanıyorum. Üniversitelerde her türlü düşünce serbestçe ifade edilebilmelidir. Hiç kimse düşüncesinden, fikrinden dolayı dışlanmamalıdır. Bilim ancak serbest ortamlarda yetişir. Bilim farklı düşüncelerin olduğu yerde yetişir. Üniversitelerimizin en özgür imkanlara sahip olması gerekir. Bu konuda son yıllarda var olan gelişmeleri de büyük bir memnuniyetle karşılıyorum." değerlendirmesini yaptı.

"ATATÜRK ADINI TAŞIYAN ÜNİVERSİTENİN YERİ İLK 10 OLMALI"

Şahin, "Erzurum Atatürk Üniversitesi dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesi arasında yer almaktadır. Yeterli değildir. Atatürk ismini taşıyan üniversiteye yakışan önce ilk 100 ve ilk 10 olmalıdır. Mutlaka bizim araştırma ve geliştirmeye kaynak ayıran konuma gelmemiz gerekir. Bizim ilim insanlarının da insanlığa bu alana armağan edeceği buluşlara ihtiyaç vardır. İşte biz araştırma ve geliştirmeye daha fazla pay ayırarak dünyada parmakla gösterilen ilim insanlarını yetiştirmeliyiz." dedi. Patent sayısının üniversitelerin başarılarıyla ilgili önemli ölçülerden olduğunu vurgulayan Şahin, bu konuda üniversitelerin dünya ortalamasını yakalayamadığına değindi.

Açılış töreninde BORUSAN Holding Onursal Başkanı Asım Kocabıyık'a fahri doktorluk ünvanı verildi. Törene Vali Sebahattin Öztürk, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, milletvekilleri Muhyettin Aksak, Prof. Dr. Muzaffer Gülyurt, kamu kurum amirleri, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber