DİSK Başkanı Çelebi: Asker ve polisin de sendika kurma hakkı olmalı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Ekim 2010 10:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, ''birer kamu çalışanı olan askerlerin ve polislerin de sosyal ve ekonomik haklarını korumak için sendika kurma hakkı olmalıdır'' dedi.

Avrupa Asker Birlikleri Örgütü (EUROMIL), Avrupa'nın en büyük sendikal örgütü olan Avrupa Sendikalar Konfederasyonuna (ETUC) üyelik başvurusunda bulundu.

Alınan bilgiye göre, ETUC, Brüksel'de başlayan Yönetim Kurulu toplantısında bazı yeni üyelik başvurularını değerlendirecek. Bu kapsamda Avrupa Asker Birlikleri Örgütü'nün üyelik başvurusu da gündeme alınacak.

Türkiye'den Türk-İş, DİSK, Hak-İş ve KESK'in üye olduğu ETUC, 36 ülkeden 83 sendika konfederasyonunu ve 60 milyon işçiyi temsil ediyor. ETUC'un çatısı altında Avrupa Metal İşçileri Federasyonu, Avrupa Kimya, Enerji ve Maden İşçileri Federasyonu gibi 12 Avrupa iş kolu federasyonu faaliyet yürütüyor.

Yeni üyelik başvurularını 2011'de Atina'da yapılacak kongrede karara bağlayacak olan ETUC, şimdiden üye sendikalara bu konudaki görüşlerini sordu. DİSK, ETUC ile 1995'ten bu yana ortak faaliyetler yapan EUROMIL'in üyeliğini destekleyeceğini bildirdi.

İsveç, Danimarka, Finlandiya, Yunanistan ve İspanya gibi ülkelerdeki sendika konfederasyonları olumlu oy kullanacaklarını belirtirken, Belçika konfederasyonları ise aksi yönde görüş bildirdi.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, yaptığı açıklamada, EUROMIL'in ETUC üyesi olmasına sıcak baktıklarını belirtti.

Sendika kurmanın ücretli çalışan bütün işçilerin en temel hakkı olduğunu vurgulayan Çelebi, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin herkese sendika kurma ve sendikaya üye olma hakkı verdiğini söyledi.

Avrupa Sosyal Şartı'nın ise bu hakkı ''grevli ve toplu sözleşmeli'' bir şekilde tanımladığına işaret eden Çelebi, şöyle konuştu:

''Birer kamu çalışanı olan askerlerin ve polislerin de sosyal ve ekonomik haklarını korumak için sendika kurma hakkı olmalıdır.

Türkiye'de hükümet, Sendikalar Yasası'nda yaptığı noktalama ve imla değişikliklerini demokratikleşme olarak sunadursun Avrupa ülkelerinde sendikal hakların geldiği nokta ortadadır. Ülkemizde askerler ve polisler sendikanın hayalini bile kuramazken, üyelerini Avrupa kurumları nezdinde temsil edecek uluslararası bir kurum ETUC üyesi olmak üzere.

Sendikalar Yasası'nda değişiklik tartışmaların yapıldığı şu günlerde bu vesile ile hükümete tekrar sesleniyoruz; Avrupa Sosyal Şartı'nın bütün maddeleri çekincesiz kabul edilsin ve bütün çalışanlara grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkı tanınsın. Türkiye'nin demokratikleşmesinin temel şartlarından biri de budur.

Asker ve polisler için sendika hakkı 100 yılı aşkın süre önce kazanılmış bir haktır. Bizde ise bir işçi için sendikaya üye olmak hala işten atılma tehdidi anlamına gelmektedir.''

-AVRUPA ASKER SENDİKALARI-

Avrupa'nın 22 ülkesinden asker sendikaları, asker dernekleri, emekli subay dernekleri, gaziler ve askerler yardımlaşma sandıkları gibi kurumlar EUROMIL'in üyesi. Asker sendikaları ve dernekleri bazı ülkelerde (Hollanda, Finlandiya, İsveç ve benzeri) sendika konfederasyonlarına üye ve toplu görüşme-toplu sözleşme yapabiliyor. Bu örgütler kimi ülkelerde emekli üyeleri adına emekliler sendikaları ile birlikte faaliyet yürütüyor. Asker birlikleri, subay ve astsubayların ücretleri ve sosyal hakları gibi konularda ilgili resmi kurumlarla görüşmeler yapıyor.

Merkezi Brüksel'de bulunan EUROMIL, Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve AGİT nezdinde muhatap alınıyor. EUROMIL, Belçika, Bulgaristan, Kıbrıs Rum Kesimi, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Makedonya, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Slovakya, Slovenya, İspanya, Ukrayna ve İngiltere'de üyelere sahip.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber