Şimşek: Türkiye'de akaryakıt üzerinde vergi yükü yüzde 65-67

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Ekim 2010 16:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, akaryakıt üzerindeki vergi yükünün yüzde 65-67 arasında değiştiği Türkiye'nin, bu oranla vergi yükü en yüksek ülkeler arasında yer aldığını belirtti.

Şimşek, Gazikent Üniversitesi'nde verdiği dersin ardından öğrencilerden soru aldı. Bir öğrencinin, 'Türkiye, neden dünyanın en pahalı petrolünü tüketiyor' şeklindeki sorusu üzerine; Türkiye, Hollanda ve İngiltere gibi ülkelerde akaryakıt ürünlerinin yüksek oranda vergilendirildiğini söyledi. Şimşek, şöyle konuştu:

'Türkiye'de akaryakıt üzerinde vergi yükü yüzde 65-67 arasında değişiyor. Bu oranla vergi yükü en yüksek ülkeler arasında yer alıyoruz. Türkiye'de doğrudan vergi gelirleri düşük. Gelir ve kar üzerinden toplayabildiğimiz vergiler düşük. Bunu telafi etmek için dolaylı vergilere yükleniyoruz. Ama bu olmasa da akaryakıtın vergilendirilmesi doğru bir yaklaşım. Akaryakıtı ithal etmiyor muyuz? Evet. Ne kadar az tüketilirse dışarıya kaynak akışı o kadar azalır. Ayrıca, dünyada en önemli konulardan bir tanesi küresel ısınma. Bunda da fosil yakıtlar büyük etken. Çevre bilinci ve dış denge açısından bakarsanız belki bu kadar olmasa da akaryakıt ürünlerinin vergilendirilmesi yanlış politika değildir. Türkiye açısından kabul ediyorum, hakikaten vergi yükü yüksek. Geçen yıl Kurumlar Vergisi gelirlerinin milli gelire oranı yüzde 1,8 oldu. Bu, Avrupa ülkelerinde bizden bir kaç kat daha yüksek.''

'İşçilere niçin asgari ücretten daha fazla ücret veriyorsunuz' şeklindeki soru üzerine, Bakan Şimşek, asgari ücretin minimum ücret olduğunu ve gösterge ücret niteliğinde olduğunu dile getirdi. Avrupa ülkelerinde böyle bir ücretin olmadığına dikkat çeken Şimşek, ''Ama bunlar siyaseten sıkıntılı konular. Onun için ben bunu burada bırakacağım.'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber