Başbakanlık, kamu hizmetlerinde şeffaflığa önem verecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Ekim 2010 12:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık'ta 2011-2015 döneminde açıklık, şeffaflık, hesap verebilirlik kavramlarına önem verilecek, vatandaş ile devlet arasındaki güven ilişkisinin daha da güçlendirilmesine çalışılacak.

Başbakanlık, 2011-2015 yılları arasında uygulayacağı stratejik planı açıkladı. Planda, vatandaşa daha hızlı, kaliteli ve güvenilir kamu hizmeti verilmesi, şeffaf, hesap verebilir kamu yönetimi oluşturulması, karar alma sürecine toplumsal unsurların ve bireylerin katılımına imkan veren bir dönüşümün sağlanması hedefleniyor.

"ŞEFFAF, KALİTELİ VE VERİMLİ KAMU YÖNETİMİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Planda önsöz yazısı yer alan Başbakan Erdoğan, hükümetleri dönemlerinde gerçekleştirilen, dünyada yaşanan değişimi yakalamak için reformlar gerçekleştirdiklerini belirterek, gelişmiş bir ülke olarak etkili, kaliteli, şeffaf ve verimli işleyen bir kamu yönetimini gerçekleştirmek için çalıştıklarını ifade etti.

Kamu yönetiminin yeniden yapılandırılmasında ve kamu hizmetlerinin sunulmasında vatandaş odaklı hizmet anlayışının temel öncelikleri olduğuna işaret eden Erdoğan, yazısında şu ifadelere yer verdi:

"Bu önceliğimizi gerçekleştirmek için çalışırken kaynak israfına, yüksek enflasyona, aşırı borçlanmaya ve dengesiz gelir dağılımına yol açan, ülke ekonomisi üzerinde önemli bir risk oluşturan ve öngörülebilirlik niteliği düşük olan mevcut sistemde de köklü değişiklikler yapılması kaçınılmaz olmuştur. Kamu yönetimi sisteminde gerçekleştirdiğimiz reform çalışmaları, sadece sistemin aksayan yönlerini düzenlemek anlayışıyla değil, kamu mali yönetimi reformu, vatandaşların bilgi edinme hakkı, etik bakış açısının hakim kılınması, yerel yönetimler reformu, denetim sisteminin yeniden şekillendirilmesi ve yolsuzluklarla mücadele gibi birçok konuyu ve alanı da kapsayan

bütüncül bir yaklaşımla yürütülmektedir."

"PLAN, BAŞBAKANLIĞIN YOL HARİTASI OLACAKTIR"

Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ise sunuş yazısında, Başbakanlık olarak şeffaflığı ve hesap verebilirliği artırarak, kamuya öncülük etmeye kararlı olduklarını vurguladı. Ala, yazısında şu ifadelere yer verdi:

"Karar alma süreçlerine katılımı sağlayacak ve teşvik edecek mekanizmaları güçlendirmeyi, yolsuzlukla mücadele alanında etkinliği artırmayı, daha hızlı, kaliteli ve güvenilir kamu hizmeti verilmesini sağlayarak, vatandaş memnuniyetini yükseltmeyi hedeflemekteyiz. Bu

hedeflere ulaşmada 2011-2015 Stratejik Planı Başbakanlığın yol haritası olacaktır."

ÇAĞDAŞ TEKNOLOJİ KULLANILACAK

Planda, Başbakanlığın gelişmiş teknolojiyi ve çağdaş yönetim tekniklerini birlikte kullanarak, kamu hizmeti sunum sürecinde verimliliği ve kaliteyi ön planda tutması hedefleniyor. Başbakanlık merkez teşkilatı tarafından elektronik ortamda sunulan hizmet sayısında, elektronik olarak sunulan hizmetlere ilişkin yararlanıcı memnuniyet oranında ve elektronik ortamda çözüme ulaştırılan başvuru sayısının artırılması da hedefleniyor.

Teknolojinin kullanılmasıyla, kamu idareleri, yürüttükleri faaliyetlerde şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerini dikkatte almasının öncelikli hedef olduğu belirtilen planda, kamuya ait bilgileri vatandaşların kolayca kullanması da sağlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber