Öğrenci affı TBMM'de yeniden onaylandı

Haber Giriş : 15 Mart 2005 20:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM'de bir süre önce yasalaşan ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından, 330 oyla kabul edilmediği ve af kapsamına girdiği gerekçesiyle veto ederek TBMM'ye yeniden görüşülmesi için gönderdiği yasa, Meclis Genel Kurulu'nda görüşüldü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı oturumda, 1. maddeye bağlı geçici 50. madde 356 oyla kabul edildi.

Oylamaya 426 milletvekili katılırken 356 'kabul', 67 'red' ve 3 'çekimser' oy kullandı. Geçici 1. maddeye bağlı 51. maddenin oylamasına ise 387 milletvekili katılırken 350 'kabul' 36 'red' ve 1 'çekimser' oy kullanıldı.

Yasanın tümü üzerinde yapılan oylamaya ise 383 milletvekili oy kullanırken 349 milletvekili 'kabul' oyu kullanırken 28 milletvekili 'red' oyu verdiği oylamada 26 milletvekili de 'çekimser' oy kullandı. Böylece nitelikli çoğunluk olan 330 'kabul' bulunmuş hatta aşılmış olurken Cumhurbaşkanı'nın veto gerekçesi de ortadan kaldırıldı. Yasa da ise herhangi bir değişiklik yapılmadı.

YÖK Kanununa 2 geçici madde eklenmesine dair Kanun'un ayrıntıları şöyle:

"- Yükseköğretim kurumlarının hazırlık ve diğer bütün sınıflarında ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim yapan öğrencilerden, 200-2001 öğretim yılında bu kanun yürürlüğe girdiği tarihe kadar-kendi isteğiyle ilişiği kesilenler dahil- her ne sebeple olursa olsun ilişkileri kesilmiş öğrencilere ilişkilerini kesilmesine neden olan bütün dersler için öğretim yılı devam ve 3 sınav hakkı verilecek.

- Öğrenciler, daha önce başarısız oldukları ders programlarından çıkarılmış derslerin yerine kurumlarınca belirlenecek başka derslerden sınava girecekler. Bu sınavda başarılı olmaları halinde öğrenciliğe intibakları yapılacak.

- Uygulamalı eğitim-öğretim yapan okullardan ayrılan öğrencilere, devam edemedikleri dersler ve uygulamalar için ilgili yükseköğretim kurumunca devam imkanı sağlanacak. Bu öğrenciler için kanunun öngördüğü sınav süreci ile ilgili yönetmeliklerdeki devam şartını tamamladıktan sonra başlayacak.

- Sınıf geçme sistemi uygulayan yükseköğretim kurumlarında en çok üç dersten başarısız olup bir üst sınıfa geçemeyen öğrencilere, üst sınıfa devam etme ve alt sınıfta başarısız oldukları dersler için üç sınav hakkı verilecek.

- Not ortalaması sebebiyle sınıf geçemeyen veya mezun olamayan öğrencilere, istedikleri üç dersten not yükseltmek için bir sınav hakkı tanınacak.

- 2547 sayılı kanunda öngörülen azami öğrenim sürelerini doldurdukları için, kurumları ile ilişkileri kesilen öğrencilere, alamadıkları dersler için bir defaya mahsus olmak üzere 1 yıl devam etme ve sınav hakkı tanınacak.

- Müracaat süreleri içerisindeki askerlik zamanı gelmiş olanlar, bu kanun hükümlerine göre verilmiş hakları kullandıkları takdirde tecilli sayılacaklar.

- Halen askerlik görevini yapmakta olanların terhislerinden sonraki iki ay içinde müracaat hakları saklı olacak.

- Gözlem altında veya tutuklu bulunanlar, bu hallerinin sona ermesini takip eden iki ay içinde müracaat ettikleri takdirde, bu kanun hükümleri çerçevesinde haklarını kullanabilecekler. Yani aftan yararlanabilecekler.

- Aftan yararlanmak isteyen her öğrenci kanun yayımlandıktan sonra 2 ay içinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvuracak.

- 2000-2001 öğretim yılında bu kanun yürürlüğe girdiği tarihe kadar, lisansüstü öğrenim görürken, her ne sebeple olursa olsun kurumları ile ilişiği kesilen öğrencilere başarısız oldukları dersler ve yeterlilik için iki sınav hakkı; yüksek lisans öğrencileri için bir yıl, doktora öğrencileri için iki yıl tez hazırlama süresi verilecek.

- Doktora yeterlilik sınavına girebilmek için, yabancı dil sınavında başarısız olanlara bir sınav hakkı tanınacak.

- 2000-2001 öğretim yılından bu kanun yürürlüğe girdiği tarihe kadar, sanatta yeterlilik veya tıpta uzmanlık alanlarında başarısız olanlara, başarısız oldukları derslerden laboratuar ve uygulamalı derslere devam ve eksik rotasyonlarını tamamlamaları şartı ile iki sınav hakkı tanınacak. Bu haklardan yararlanmak isteyenler de kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 ay içinde müracaat şartı aranacak"

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber