Zeytin fiyatları yükseldi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Ekim 2010 13:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Türkiye'nin zeytin üretim merkezi olana Ege Bölgesi'nde, aşırı sıcaklar nedeniyle rekoltede yüzde 50'ye varan düşüş yaşanırken, yüksel fiyatlar verimde kayıp yaşayan üretici için teselli oldu.

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde de 110 bin dekar arazideki 2 buçuk milyon ağaçta zeytin hasadına başlandı. Ürün rekoltesinin düşük olmasına rağmen fiyatların yüksek olması üreticiler tarafından sevinçle karşılandı.

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede 2010 yılı ürünü zeytin hasadına başlandığını, ancak rekoltede zeytinin döllenme döneminde yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle bu yıl bazı bölgelerde rekoltede yüzde 50'ye varan oranda düşüş meydana geldiğini belirtti.

İlçede geçen yıl 40 bin ton zeytin, 5 bin ton da zeytinyağı üretildiğini kaydeden Okur, bu yıl ise 25-30 bin ton zeytin, 2,5-3 bin ton zeytinyağı üretileceğinin tahmin edildiğini kaydetti.

Okur, ürünün az olması nedeniyle zeytin fiyatlarının ise yükseldiğini ve verim kaybı yaşayan üreticinin fiyatla teselli bulduğunu ifade ederek, ''Zeytin fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 30 ile 40 arasında yüksek olması üreticiyi sevindirdi. Rekoltenin az olmasına üzülen üretici, fiyatın yüksek olması ile teselli buldu. İnşallah fiyatlar düşüş yaşanmadan sezonu geçiririz'' dedi.

Saruhanlı'nın zeytin üretimiyle tanınan Gözlet köyünde üreticilik ve tüccarlık yapan Ahmet Yeler de köyde zeytin alımına başladıklarını, fiyatların bu yıl önceki yıla yüksek olduğunu söyledi.

Yeler, geçen yıl 1,70 lira olan ''domat'' cinsi zeytinin bu yıl 2,5 lira, 1 lira olan ''Edremit'' cinsi zeytinin 1,30 lira, 80 kuruş olan ''Uslu'' cinsi zeytinin 1,30 lira, 2 lira olan ''Trilya'' cinsi zeytinin ise 3,5 liraya alındığını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber