Antalya'nın hızlı treni 2011'de bitecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Ekim 2010 17:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya'yı Eskişehir ve Konya üzerinden hızlı tren hattında bağlayacak proje çalışmalarının bir yıl sonra tamamlanacak.

İnşaat Mühendisleri Antalya Şubesi tarafından gerçekleştirilen "1. Antalya Ulaşım Sorunları ve Çözüm Önerileri Konferansı" Antalya Otel'de yapıldı. Toplantıda Antalya'nın şehir içi trafik ve ulaşım sorunu ele alındı. Konferansa katılan Ulaştırma Bakanlığı Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Karaşahin, Antalya'nın hızlı tren ağına katılması ile ilgili bilgi verdi.

Karaşahin, Antalya'nın mevcut tren ağına bağlanması için Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH) bünyesinde çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Karaşahin, DLH bünyesinde yer alan projeye göre, Ankara-Eskişehir arasındaki hızlı tren hattının kullanılacağını ifade etti. Ankara- Eskişehir arasında şuanda faaliyette olan hızlı tren seferlerinin yeni yapılacak bir makasla Afyon'a ayrılacağını açıklayan Karaşahin, "Tamamen yeni bir hat olacak. Afyon'dan Burdur üzerinden Antalya'ya bağlantı sağlanacak. Diğer bir bağlantı da Dinar'dan, yapılacak. Akdeniz'e bir demiryolu bağlantısı yapılması açısından önemli bir proje. Böylece iki limanımızın demiryolu ile Akdeniz'de bağlantısı olacak. Burdur ve Isparta'ya büyük ekonomik faydalar sağlanacak. Proje çalışmaları devam ediyor, 2011 yılında tamamlanması düşünülüyor." diye konuştu.

Çin ile demiryolu konusunda bir anlaşma yapıldığını da anlatan Karaşahin, finansmanın karşılanması koşulu ile Türkiye'ye 5 bin kilometrelik hızlı tren yolu yapmaya karar verildiğini belirtti. Projenin gerçekleşmesi için model arayışının devam ettiğini anlatan Karaşahin, "Bu çözümlendiğinde Antalya hem Konya hem Eskişehir üzerinden hızlı tren hattına, hem İzmir, Ankara, İstanbul'a hem de doğuya hızlı trenle bağlanacak. Hedefimiz 2023 yılına kadar projeyi gerçekleştirmek." dedi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, ilginç bir tespitte bulundu. Oğuz, ulaşım sorunu ile ilgili ilk çalışmanın 1989 yılında dönemin belediye başkanı Hasan Subaşı tarafından yapıldığını söyledi. Daha sonraki yıllarda sırasıyla; 1995, 1998, 1999, 2000, 2005 ve 2009'da benzer çalışmaların yapıldığını ifade eden Oğuz, 21 yıl içinde 6 çalışmanın yapıldığını ancak ulaşım sorununa kalıcı çözüm bulunamadığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber