18. Milli Eğitim Şurası: İlköğretim okullarında zorunlu eğitim kademeli olmalı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Kasım 2010 14:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

18. Milli Eğitim Şurası kapsamında oluşturulan komisyon çalışmalarına ikinci gününde devam ediliyor.

'İlköğretim ve Ortaöğretimin Güçlendirilmesi Ortaöğretime Erişimin Sağlanması' komisyonunun sabah oturumunda, 'ilköğretim okullarında zorunlu eğitimin kademeli olması, öğrencilerin fizilksel gelişimi ve yaş farkı dikkate alınarak ayrı binalarda eğitim görmeleri' gerektiği görüşü benimsendi.

18. Milli Eğitim Şurası çalışmaları devam ediyor. Şura kapsamında oluşturulan alt komisyonlar bugün ön raporlarını hazırlıyor. Komisyonların hazırladığı raporlar, genel kurulda revize edilerek son şekli verilecek.

Bu çerçevede, 'İlköğretim ve Ortaöğretimin Güçlendirilmesi Orta Öğretime Erişimin Sağlanması Komisyonu'nun sabah oturumunda, 'İlköğretim okullarında zorunlu eğitim kademeli olmalı, öğrencilerin fiziksel gelişim ve yaş farkı dikkate alınarak ayrı binalarda eğitim görmeli, okullar sadece öğrenme alanları değil aynı

zamanda yaşam alanları olarak düzenlenmeli.' görüşü oy çokluğu ile kabul edildi.

KOMİSYONDA KABUL EDİLEN BAZI MADDELER

-İlköğretim okulları için kurumsal bütçe oluşturulmalı, okulun fiziki durumu ve öğrenci sayısı dikkate alınarak ödenek tahsisi yapılmalı, genel bütçe, okulda oluşturulacak kurullar vasıtasıyla harcanmalı ve denetlenmeli.

-Öğretmenlere sunulacak hizmet içi eğitim seminerleri mahallinde, öğretmenin ihtiyaç duyduğu alanlarda amacına uygun, her öğretmenin katılımını sağlayacak şekilde düzenlenmeli ve yürütülmeli, ayrıca yeni müfredat uygulanmadan önce veliler de bilgilendirilmeli.

-Kademeli olarak ikili öğretim ve birleştirilmiş sınıf uygulaması sona erdirilmeli, kalabalık sınıf mevcutları çağdaş ölçütlere göre (20-25) düzenlenmeli, kısa vadede sınıf öğretmenlerine üniversitede birleştirilmiş sınıf eğitimi ve yönetimi verilmeli)

KOMİSYONDAN NOTLAR

Komisyonda, Kahramanmaraş'ta Müdür Yardımcılığı yapan Ünal Kalaycı, hizmet içi eğitimlerin her bölgede kurulacak milli eğitim akademileri aracılığı ile verilmesi gerektiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürü İbrahim Er, yıllar öncesinde kurgulanan hizmet içi eğitim formatlarının yeniden ele alınması gerektiğine işaret etti. Er, "Önemli olanın kişinin buna ihtiyaç hissetmesi. Hizmet içi eğitimi, ikili yapmak zorundayız. Merkezden yürüttüğümüz eğitimin sayısını azaltıp, bunu mahalline devretmeliyiz. Burada eğitim müfettişleri kritik bir rol oynayabilir." diye konuştu.

Birleştirilmiş sınıfta okuyan öğrencilerin toplam öğrencilere oranının 4,2 olduğunu kaydeden Er, "Bu bir zorunluluk. Birleştirilmiş sınıf çok ucube bir şey değil, çok korkulacak bir şey değil. Birleştirilmiş sınıfların olmadığını düşündüğünüzde bu çocuklara yönelik nasıl bir okul modeli bulacağımızın da cevabını bulmalıyız." dedi.

Öte yandan, 'Öğretmen Yetiştirilmesi, İstihdamı ve Mesleki Gelişimi' başlıklı komisyonda, öğretmenlerin KPSS'ye girmemesi, her öğretmen adayının kendi alanı ile ilgili bir sınava tabi tutulması görüşü ağırlık kazandı. Ayrıca, intörn öğretmenlik sistemine geçilmesi düşüncesi dile getirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber