Ondokuz Mayıs Üniversitesi 75 akademisyenin görevine son veriyor

Haber Giriş : 16 Mart 2005 14:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bizler Ondokuz Mayıs Üniversitesinde doktorasını tamamlamış ve uzun süredir yardımcı doçent kadrosu bekleyen, fakat ataması yapılmayan 75 kadar Dr. araştırma görevlisiyiz. Yardımcı doçent kadrosu için gerekli atanma kriterlerini haiz olduğumuz halde söz konusu kadroya atamamız yapılmamakta ve bundan dolayı mağdur edilmekteyiz. Bu arada, hak ettiğimiz kadroya atanmayı beklerken, Rektörlük tarafından, Fakülte Dekanlıkları aracılığıyla şifahen, sözleşmesi biten araştırma görevlilerinin sözleşmelerinin yenilenmeyeceği ifade edilmiş ve ?kendinize yer bulun? denmiştir. Bizlerin tabi olduğu 2547 sayılı kanunun 33/a maddesi uyarınca atanmamızda ve sözleşmelerimizin yenilenmesinde takip edilmesi gereken yasal süreç işletilmemiş ve söz konusu durum fiilen uygulamaya konmuştur. Doktora çalışmasını başarıyla tamamlamanın ve hiçbir ideolojik kamplaşmaya girmeden gerekli akademik ve idari görevleri fiilen ifa etmenin ödülü bu mudur?

Hiçbir yasal dayanağı olmayan ve tamamen keyfi bir tasarruf olduğu görülen bu uygulamayla, yetişmiş insan gücünün üniversite ortamından uzaklaştırılması amaçlanmaktadır. Bu tavır bilimsellikle, çağdaşlıkla ve insan haklarıyla izah edilebilir mi?

Sözleşmesi yenilenmeyerek mağdur edilecek arkadaşların neredeyse tamamı doçentlik düzeyinde bilimsel yayına sahiptir ve hiçbiri memuriyetine engel olabilecek herhangi bir disiplin suçu işlememiştir. Dahası, tüm bu arkadaşlar, bölümdeki çalışmalara başarı ile iştirak etmiş ve bölüm öğretim üyelerinin takdirini kazanmışlardır. Buna rağmen, dekanların kendi ifadeleriyle ?sebebi bilinmeyen bir gerekçeye dayalı olarak? ilişiğimiz kesilmek üzeredir.

Bilim yuvalarında olmaması gerektiğine hemfikir olduğumuz kısır tartışmaların içerisinde kesinlikle yer almadık. Dolayısıyla, bize reva görülen bu durumu anlamakta güçlük çekiyor, maddi ve manevi zarara uğruyoruz. Halihazırda ders veren ve öğretim görevlisi yardımcılığına dair diğer tüm vazifeleri eksiksiz yerine getiren yetişmiş elemanları üniversiteden atmanın ülkemize ne katkı sağlayacağı sorusunu cevaplamaya muktedir olamıyoruz. Şifahen bize bildirilen ifadelerde, ?yeni araştırma görevlisi kadroları tahsisi için böyle bir yola başvurulduğu? şeklindeki yaklaşım ise, olayın maksadını tüm çıplaklığı ile gözler önüne sermektedir.

Haberi Gönderen: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Araştırma Görevlileri

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber