İşe geç gelen memura, hapis istemiyle dava açıldı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 07 Kasım 2010 08:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

İşe geç gelen adliye müstahdemine dava

Orhan YURTSEVER

İşe geç kalarak hâkimleri kızdıran adliye müstahdemi için 2 yıla kadar hapis istemiyle ceza davası açıldı. Müstahdem ise "Evim uzak" diyerek kendini savundu

İstanbul Çocuk Mahkemesi'nde görevli müstahdem, uyarılara rağmen mesaisine geç gelmeyi sürdürünce "görevi ihmal" suçundan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle sanık oldu. Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianameye göre, müstahdem Ö.Y., (39) mayıs ayında üye hâkimlerin odalarının temizliği ve kalem işlerini yapmakla görevlendirildi. Ancak zaman zaman işine geç kalan ve görevlerini tam olarak yerine getirmeyen sanık müstahdem, 13 Ağustos'ta da mazeretsiz olarak görevine gelmedi. Bunun üzerine Ö.Y. hakkında tutanak tutularak savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Savcılık da soruşturma açtı. İfadesi alınan Ö.Y., evinin görev yerine uzak olması nedeniyle bazı zamanlar mesaiye geç kaldığını söyledi. Ö.Y., ayrıca bir rahatsızlığı için ilaç araması nedeniyle 13 Ağustos günü işe gidemediğini, suçsuz olduğunu savundu. Ö.Y.'nin memuriyetin kendisine yüklediği göreve dair yükümlülüklerini yerine getirmediğinin, mesai saatlerine riayet etmeyerek görevini ihmal ettiğinin hâkim ve zabıt katiplerinin tuttuğu tutanak ve tanık beyanlarından anlaşıldığı ifade edilen iddianamede, "görevi ihmal"den 6 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

'DİSİPLİN SUÇU...'

Görüşlerini aldığımız hukukçular ise suçun disiplin cezası kapsamına girdiği konusunda birleşti. Görüşler şöyle:

Fatin Volkan (İstanbul Barosu avukatı): Görevi ihmal ve görevi suiistimal suçlarının oluşabilmesi için öncelikle bir zararın meydana gelmesi gerekir. İşe geç gelme ya da gelmeme, bir disiplin suçudur. Cezası memuriyetten çıkarılmaya varabilir. Ceza davası bence yanlış. 657 sayılı Devlet Memurları Yasası'na göre de bu disiplin suçudur. İşe geç gelen memura ceza davası açılacak olsa, binlerce dava olurdu.

Reşat Petek (Emekli savcı): İşe geç gelme ya da gelmeme suçu ile ilgili disiplin yönetmeliğinde süreye göre farklı müeyyideler bulunuyor. Doğrudan adli işlem yapılması uygulamada görülen bir durum değil. Bu suçtan ceza davası zorlama olur. Burada suçun unsurlarının oluşması mümkün değil. Aksi takdirde herkese görevi ihmal davası açılabilir.

Aytekin Kaya (Ceza avukatı): Somut zarar yoksa disiplin suçudur. Müstahdemin durumu aşırı yorumlanmış. Bu mantıkla İstanbul gibi bir kentte, servis de yoksa herkese ceza verilebilir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber