Ergin: HSYK bakanlığın önerisini motamot kabul etmedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Kasım 2010 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2008 yaz kararnamesinde; Cumhuriyet başsavcılığından Cumhuriyet savcılığına 7 kişi atanandı, bunların tamamı hizmet gereği. Hizmet gereği denilen şey; inceleme ve soruşturmaya dayalı olarak yapılan tasarruflardır. 2008 yaz kararnamesinde; ağır ceza mahkemesi başkanlığından hakimliğe atananlar ise 13 kişidir.

Sanılanın aksine yeni kurul, tamamlanmayan kararname kısmı için Bakanlıktan gelen öneriyi motamot kabul etmiş değildir. Kurul, kendisine 28 Ekimde sunulan taslaktan ancak yüzde 39'unu aynen karara bağladı. Yüzde 43 değiştirilerek karşılanmıştır, yüzde 18'i kararnameden çıkartılmıştır. Bakanlığın önerisi doğrultusunda karşılanılan talep yüzde 39'dur.''

-''SAVCILIK TEMİNATI OLAMAZ''-

Görüşmelerde söz alan MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, alt komisyonda tasarıya, hakimlik teminatının yanında savcılık teminatının da getirilmesini eleştirdi. Bal, savcılık teminatının olamayacağını, savcılığın iddia makamı olduğunu belirtti.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, alt komisyonda, CHP, MHP milletvekilleri ve yüksek yargı temsilcilerinin önerileri, eleştirilerine rağmen Adalet Bakanlığının gölgesini pekiştiren hükümlerin korunduğunu savundu. Köktürk, alt komisyonda, ''sınırlı, yüzeysel, sembolik değişikliklerin'' yapıldığını söyledi.

Köktürk, tasarıyı, ''HSYK'nın bağımsızlık ve tarafsızlığını sağlamanın çok uzağında'' diye eleştirdi.

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek de ilk kez bu kadar çok unvanlı hakim ve savcının, düz hakim ve savcı olarak atandığını gördüğünü ifade etti.

MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın, tasarının, baştan sona yanlışlar silsilesi olduğunu öne sürdü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber