Torba yasada neler var?

Haber Giriş : 17 Mart 2005 14:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen ve 48 ayrı yasada değişiklik öngören, torba yasa şeklinde adlandırılan tasarısında var olan maddelerin ana hatları şöyle...

Tasarının kabul edilen maddelerine göre, savaş, iç savaş, terör, kargaşa gibi koşullara sahip ülkelerde uluslararası taşıma yaparken saldırıya uğrayıp yaşamını kaybeden şoför ve beraberindekilerin varislerine 40 bin YTL ödeme yapılacak.

Tasarı ayrıca savunma ve güvenlik amaçlı kredi ve hibe anlaşmalarının yaratacağı sakıncaların önlenmesi amacıyla Resmi Gazetede yayınlanmamasını da öngörüyor.

Bir başka maddeye göre ise İstanbul'da olası bir depreme karşı alınacak önlemler için özel kaynak aktarılacak. İstanbul'da depreme karşı hazırlanan projelerin finansmanı için devletin borçlanarak sağlayacığı kredileri genel bütçe dışında kalan kamu kurum ve kuruluşlarına karşılıksız olarak tahsis etmeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

İş sözleşmesinin feshinin geçersizliğine mahkeme veya hakem tarafından karar verilen kamu işçisinin yeniden işe başlamak için yaptığı başvuru işyerinin kapanması ya da küçültülmesi gibi durumlarda kabul edilmeyebilecek.

Tasarı dış borca takas imkanı getiriliyor. Böylece itfası yakın kağıtların daha uzun vadeli kağıtlarla değiştirilerek dış borçların vadesinin uzatılması sağlanacak.

Tasarı ayrıca yeşil kart sahiplerinden ayakta veya meskende tedavi halinde kullanılacak ilaç bedellerinin yüzde 20'sine kadar katılım payı alınmasını da öngörüyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber