Polis, rüşvet almadı diye ödüllendirilmeli mi?

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 12 Kasım 2010 09:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bülent ERGÜN

Kastamonu'da, trafik denetimi yaptıkları sırada kendilerine rüşvet teklif eden bir sürücüyü savcılığa bildiren polislerin kaymakamlık tarafından ödüllendirilmesi, "Polis, rüşvet almadı diye ödüllendirilmeli mi?" tartışmasına yol açtı. Tosya ilçesindeki Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliği'nde görev yapan polis memurları Yüksel Vural ve Erdal Alıcı, karayolu üzerinde denetim yaparken, bir araç trafik kurallarını ihlal etti. Polisler, hakkında cezai işlem yapmak için sürücüyü durdurdu. Ancak sürücü, polis memurları Yüksel Vural ve Erdal Alıcı'ya 50 lira rüşvet vermek istedi. Polisler de, hakkında kanuni işlem yaptıkları sürücüden şikâyetçi oldu. Olaya Tosya Cumhuriyet Savcılığı el koydu. İki polis memurunu takdir belgesi ile ödüllendiren Tosya Kaymakamı Mehmet Türköz, rüşvetin toplumda büyük yaralara yol açtığını belirterek, "Rüşveti alan kadar veren ya da teklif eden de, kanunlar karşısında suçludur. Rüşvet vermek isteyen kişilere karşı çok dikkatli olun ve gerekli kanuni işlemleri hemen gerçekleştirin. Mağdur olunmaması adına böyle girişimlerde bulunulmamasını temenni ediyorum" dedi. Kaymakam tarafından yapılan ödüllendirmeyi uzmanlar ise şöyle yorumladı.

'TEŞVİK AMAÇLI YAPILMIŞ'

Prof. Dr. Bilal Eryılmaz (Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı): Dürüstlük, günümüzde çok nadir rastlanan bir özellik haline geldi. Bunu teşvik etme amaçlı bir davranış. Bütün kamu görevlilerinin uyması gereken etik davranışlar var. Toplumda, 'Polise bir çorba parası verir, ceza almayız' anlayışı var. Burada kaymakam da 'Diğerlerine örnek olsun' diye hareket etmiş.

'TOPLUMA ÖRNEK...'

Sami Güleçyüz (İstanbul Fahri Trafik Müfettişleri Derneği. Bşk.): Yasal olan rüşveti almamak. Bizdeki sistemde durum farklı olduğu için böyle bir şey ortaya çıkıyor. Bence kaymakamın tavrı çok yanlış değil. Teşvik amacıyla yapılmış bir ödüllendirme. Önemli olan bunun duyulması. Topluma örnek olması açısından yararı var. Cezalar caydırıcı olursa bunlara gerek kalmayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber