Zihin egzersizi trafik kazalarını önleyebilir mi?

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 12 Kasım 2010 16:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüm sürücülerin korkulu rüyası olan trafik kazası ileri yaştaki şoförlerin de kabusu. Yapılan araştırmalar zihin egzersizi yapan yaşlı sürücülerin kaza yapma riskinin daha az olduğunu gösterdi.

Zihin jimnastiği tek başına sürüş yeteneğini geliştirme ile doğrudan alakalı olmasa da, yapılan kazaları önlemek konusunda etkili.

Bu konu üzerinde bir araştırma gerçekleştiren uzmanlar bine yakın denek üzerinde çalıştı. Uzmanlardan, Cambridge Üniversitesi'nden, Adrian Owen zihin egzersizi için geliştirilen program ve oyunların hepsinin aynı ölçüde etkili olmadığını bu nedenle öncelikli işin etkili programları denemek olduğunun altını çiziyor.

Yaş ortalaması 73 olan deney grubu 908 kişiden oluşuyordu. Bu deneklere üç farklı bilgisayar-egzersiz programı sunuldu. Biri reaksiyon hızı, ikincisi karar verme yeteneği, üçüncüsü ise hafıza eğitimine yönelikti.

10 ders sonunda deneklerin kaç defa kusurlu şekilde kaza yaptığı tam 6 yıl boyunca takip edildi. Buna göre karar verme ve reaksiyon hızı egzersizleri sonucu kaza yapma oranı yüzde 50 azalırken, hafıza eğitiminin herhangi bir etkisi saptanamadı.

Uzmanlar trafiğin şoförleri hızlı tepki ve ani kararlar vermeye zorladığını vurguluyor. Özellikle yaşlılarda bu yetenekler zayıf olduğundan, zihin egzersizi programları kazaları azaltmada etkili oluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber