1994'te Pınardere'deki öğretmen katliamını JİTEM yaptı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 13 Kasım 2010 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MELİK DUVAKLI

"1994 yılında Mardin'in Savur ilçesine bağlı Pınardere köy yolundaki 4 öğretmeni JİTEM öldürdü. Albay Rıdvan Özden bu işin peşine düştü.

JİTEM'e bağlı çalışan Bıçak Timi'nin üstüne gitti. Albay Özden'in infaz kararını da bu olaydan sonra aldılar." Bu iddialar hayatını PKK ile mücadeleye adamış ve aynı zamanda Derik Şehit Aileleri Derneği başkanı olan Korucubaşı Bedran Akdağ'a ait. Anlattıkları, bölgede yıllardır yaşanan karanlık olayların perde arkasına ışık tutacak cinsten. Akdağ'ın açıklamaları Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı tarafından Bıçak Timi olarak bilinen çeteye yönelik soruşturma dosyasındaki bilgilerle de örtüşüyor.

1994 yılından beri koruculuk yapan Bedran Akdağ'ın verdiği en çarpıcı bilgilerden biri 1994 yılında Mardin'in Savur ilçesine bağlı Pınardere köy yolundaki öğretmen katliamı ile ilgili. O dönemde gazetelere "kahpelik" başlığı ile haber olan bu olay için ilginç bir hedef seçilmişti. Olayın meydana geldiği gün dönemin devlet bakanı Esat Kıratlıoğlu, aynı bölgede incelemelerde bulunuyordu. 5 Kasım 1994 tarihinde alışveriş için gittikleri Savur ilçesinden dönen Başak Köyü İlköğretim Okulu Müdürü M.Zeki Ödük, öğretmenler Mahmut Çatalkaya, Ali Yıldız ve Erol Ercan, Pınardere mevkiinde içinde bulundukları otomobilden indirilerek kurşuna dizildi. Çatalkaya ve Ercan'ın o yıl tayini batıya çıkmış ancak onlar dilekçe vererek Mardin'de kalmak istemişlerdi. Bedran Akdağ, dört öğretmenin JİTEM'e bağlı çalışan Bıçak Timi tarafından hunharca katledildiğini belirtiyor. Eylemin hedeflerinden biri de Bakan Esat Kıratlıoğlu bölgedeyken hükümete terör mesajı vermekti. İddialara göre dönemin Mardin İl Jandarma Alay Komutanı Albay Rıdvan Özden, bu olaya büyük tepki gösterdi. İşin peşine düştü. O dönem bölgede etkin olan Ergenekon sanığı emekli Albay Hasan Atilla Uğur ve ekibi ile bir toplantı düzenledi. Buradaki konuşmada öğretmenlerin öldürülmesini gündeme getirerek yapılan yasa dışı işlemlere sert tepki gösterdi. Bedran Akdağ, "Zaten Albay Rıdvan Özden de bu tür olayların peşine düştüğü için öldürüldü." ifadelerini kullanıyor.

Bedran Akdağ'ın anlattıkları, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na gelen bir ihbar mektubundaki bilgilerle de örtüşüyor. Bıçak Timi'ne ilişkin dosyaya giren mektupta bu olay şöyle anlatılıyor: "O dönemde Mardin Jandarma Alay komutanı olan Albay Rıdvan Özden, 'Bıçak Timi'ne karşı çıkıyordu. Öğretmenlerin öldürülmesi olayıyla ilgili onlarla bir toplantı yaptı. Toplantıda, 'Neden öğretmenleri vurdunuz?' diye çıkışan albaya, itirafçılar ağza alınmayacak küfürler etti ve tehditler savurdu. 14 Ağustos 1995'te, Mardin'in Savur ilçesine bağlı Ormancık köyü kırsal kesiminde 'Bıçak Timi', aldığı iyi bir istihbaratla teröristlerle çatışmaya girdi. 6'sı ölü 11'i sağ olmak üzere 17 örgüt üyesi etkisiz hale getirildi. Bıçak Timi, sağ ele geçen 11 kişiyi de kurşuna dizerek öldürdü. Olay yerine korumalarıyla gelen Albay Özden de ensesine tek kurşun sıkılarak öldürüldü. Rahmetli, bu time hep karşı çıkardı ve sürekli kavga ederdi."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber