Hastanelerde internet ağı kuruyor

Haber Giriş : 17 Mart 2005 17:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, SSK hastaneleri başta olmak üzere devraldığı 148 hastane ve semt polikliniğine dönüştürülen 400'ü aşkın dispanserde internet ağı kuruyor. Tüm sağlık birimlerinde, "Ortak Bilgi İşlem Ağı" kurmak isteyen Bakanlık, böylece provizyon ve diğer işlemlerin elektronik ortamda sağlanmasını hedefliyor. Bakanlık ayrıca internet kullanan hastaneleri "virüs" saldırılarına karşı uyardı.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar, 81 İl Sağlık Müdürlüğü'ne gönderdiği genelgede, Sağlık Bakanlığı'na devredilen hastanelerde ADSL internet erişiminin sağlanması talimatını verdi. İnternetin kullanımının günümüzde her alanda olduğu gibi Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastaneler ve tüm semt polikliniklerinde de vazgeçilmez bir unsuru olduğunu vurgulayan Ünüvar, ancak genellikle bu kurumların yeterli güvenlik önlemi almadan internete eriştiğini ve internet üzerinden on-line işlemler yaptığını kaydetti. Güvenlik tedbirleri alınmaksızın internete çıkan hastanelerin virüs ve diğer saldırı türlerine karşı açık olduğu uyarısında bulunan Ünüvar, "Böyle bir durumda oluşabilecek herhangi bir güvenlik açığı bütün hastane bilgi sistemlerini risk altına alacaktır. Bu riskler, idari bilgiler, finansal bilgiler, hasta ile ilgili kimlik bilgileriyle her türlü tıbbi bilgileri içeren, mahremiyet ve gizlilik arz eden bilgileri kapsamaktadır. Sistemlerin güvenli hale getirilmesindeki temel amaç, bilişim cihazları ile bu cihazlarda işlenmekte olan verilerin bütünlüğü, sürekliliği, erişim denetimi, mahremiyet ve gizliliğinin korunmasıdır. Hastanelerin internete açılması ile oluşacak veri güvenliği riskini minimize etmek için hastanenizde mevcut güvenlik sistemleri de dikkate alınarak Ek'te belirtilen güvenlik çözümlerinin uygulanması gerekmektedir" dedi.

Ünüvar, internet erişimini müstakil gerçekleştirmek zorunda olan tüm semt polikliniklerinin de ADSL internet erişimi ve güvenlik gereklerini yerine getirmeleri gerektiğini ifade etti.

Ünüvar, Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK kurum ve kuruluşlarla provizyon veya diğer elektronik işlemlerinin güvenli ortamda yapılabilmesi için şu uyarılarda bulundu:
- Her hastane ve internet erişimini müstakil olarak gerçekleştirmek zorunda kalan tüm semt poliklinikleri için, mümkün olan yerlerde, en az 2048 Kbps erişim hızına sahip ADSL internet hattı temin edilecektir.
- Böylelikle Provizyon alma işlemi gerçekleştirilebilir olacaktır.
- Hastanelerde ve tüm semt polikliniklerinde mevcut güvenlik sistemleri de dikkate alınarak güvenlik çözümleri en geç 31 Mart 2005 tarihine kadar temin edilecektir.
- Halen kullanılmakta olan Hastane Bilgi Sistemi uygulama yazılımları üzerinden hasta kaydı esnasında provizyon veya diğer elektronik işlemlerin program içinden otomatik olarak yapılabilmesi amacıyla gerekli hazırlıkların ivedilikle yapılacak.
- Bu hazırlıklar içerisinde, Emekli Sandığı mensubu ve Yeşil Kart sahibi hastalar için Emekli Sandığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, Bağ-Kur'lu hastalar için Bağ-Kur Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, SSK mensubu hastalar için SSK Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ile temasa geçilecek.
- Mevcut Hastane Bilgi Sistemi, hasta kaydı esnasında provizyon veya diğer elektronik işlemleri yapmaya uygun olmayan hastane ve semt polikliniklerinin ise hizmetin aksamadan yürütülmesi bakımından geçici ve kısa bir süre için hasta kaydı esnasında ayrı bir provizyon ünitesi oluşturulacak.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber