Vatandaş bilinçlendi hak arayışı arttı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2010 22:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'nın 2010 yılı üçüncü çeyrek raporuna göre ilk 9 ayda yapılan başvuru sayısı bir önceki yılı katladı.

2009'da Başkanlığa bin 941 başvuru yapılırken, 2010'un sadece 9 aylık kısmında yüzde 110 artış ile 4 bin 81 başvuru kaydedildi. İnsan Hakları Başkanlığı Başkanı Mehmet Yılmaz Küçük, artışın sebebini 'vatandaşın bilinçlenmesi' olarak değerlendirdi. İnsanların artık devletin bir kurumunu hakkını arama mekanizması olarak gördüğünü ve bu sebeple başvuruların arttığını kaydetti. Küçük, özellikle kamuya ilişkin şikâyetlerin sonuç bulması sebebiyle hak ihlallerinin de azaldığına dikkat çekti.

Başkan Küçük, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde perukla girdiği okuluna şapka takarak girmek istediği için dersten atılan Zeynep Nur İncekara'nın İnsan Hakları Başkanlığı'na yaptığı başvurudan sonuç alınması üzerine 'eğitim ve öğrenim hakkı' başlığı altında başvuruların sayısının arttığını söyledi. Yapılan insan hakları ihlal başvurularının içeriğine bakıldığında sağlık ve hasta haklarının ihlalleri konusu yine ilk sırayı aldı. Sağlık hakkının ihlali sebebiyle 755 başvuru yapıldı. Bunu 410 başvuru ile adil yargılanma hakkının ihlali konusu takip ederken, üçüncü sırada 'çalışma ve sözleşme hakkı' ihlalleri yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber