Tütün yasası, 16 bin kişinin hayatını kurtardı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Kasım 2010 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği, geçtiğimiz yıl uygulamaya konulan kapalı mekanlarda sigara içilmesine yönelik yasak sayesinde 16 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan ölmesinin engellediğini açıkladı. Dernek, yasak ile birlikte 2010 yılında sigara tüketiminin yüzde 16 oranında azaldığına dikkat çekti.

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği, tiryakilere karşı değil, sigaraya karşı mücadele verdiklerini bildirdi. Dernekten yapılan yazılı açıklamada, "Nasıl ki Veremle Savaş Derneği veremli hastalarla savaşmaz, verem mikrobu ile savaşır ise Türkiye Sigarayla Savaş Derneği de tiryakilerle asla savaşmıyor. Tiryakileri tehdit eden sigara olgusuna karşı bir savaş veriyor." denildi.

Açıklamada sigaranın sadece içenlerin değil, dumanın etkisinde kalanların da ölümüne yol açtığına işaret edildi.

Sigaranın pasif içiciler açısından büyük tehlikeler oluşturduğuna vurgu yapılan açıklamada, "Son 20 yılda kendisi sigara içmediği halde sigara içenlerin dumanından etkilenen 200 binden çok vatandaşımız sigaranın yol açtığı, başta kalp ve damar hastalığından veya kanserden erken yaşta hayatını kaybetti." ifadelerine yer verildi.

Sigarayla Savaş Derneği'nin çocuk ve gençleri sigaradan korumak için mücadele verdiğine işaret edilen açıklamada, son 10 yılda ilköğretim ve orta öğretim okulu öğrencilerine yönelik, sigaranın gerçek yüzü konusunda bilinçlendirici 4 bin dolayında konferans ve seminer düzenlendiği kaydedildi.

Temmuz 2009'da yürürlüğe giren 'Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun'un Türkiye için büyük kazanç olarak görüldüğüne vurgu yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Yasanın uygulanması ile yaşanan bu sonuç bizler için sürpriz olmayıp, vatandaşlarımızın sağlığı adına verilen mücadelede sonuç almaya başlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yasanın uygulanmaya başlamasının ardından 2010 yılında sigaranın yol açtığı kalp ve damar hastalıklarından 16 bin kişi daha az öleceğini halkımıza müjdeliyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber