Hedef kağıtsız ve insansız gümrük işlemleri

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 20 Kasım 2010 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Yazıcı, Aydın Ayaydın'ın sorularını yanıtladı.

Gümrük teşkilatı son dönemde otomasyona geçti, bu çalışmanın faydası oldu mu?

Kesinlikle faydası olmuştur. Yeni projelerle, atılımlarla daha da öteye taşıma yolunda çabamız var. Gümrükte otomasyon açısından hedefimiz kağıtsız ve insansız gümrük işlemlerinin yapıldığı bir otomasyonun hayata geçirilmesidir. İlk defa belgesiz kayıtsız sanal ortamda gümrük işlemlerinin başladığı bir sürece girdik. 4 Kasım'da Ankara Kazan'daki Lojistik Üssü TIR Gümrük Müdürlüğü'nde pilot bölge olarak bu uygulamayı başlattık. 27 Kasım'a kadar gönüllü olarak, isteyen firma bu proje kapsamında işlemini yapabilecek, 27 Kasım'dan sonra bu uygulama zorunlu olacak. Hedefimiz 2011'de bütün gümrüklerde bu uygulamayı hayata geçirmektir. Doğaldır ki gümrük işlemlerinin diğer kamu idareleriyle bağlantılı olarak yapıyoruz. Dolayısıyla gümrüklerde internet ortamında bu işleri yaparken diğer kurumların alt yapısının da buna uygun olması gerekir. Bu durumu da gözeterek gümrükleri otomasyon açısından bulundukları noktadan daha öteye sıçratacağız.

Eskiden Gümrükçü denilince kafalarda hep olumsuz bir çağrışım olurdu...

Ben gümrüklerle ilgili olumsuz bir çağrışım, algının artık devam ettiği kanısında değilim. 2008'de başlattığımız tayin ve atama yönetmeliği tavizsiz ve kararlı bir şekilde uygulanıyor. Bu yönetmelikle çalışma arkadaşlarıma ait tayin atama gibi yetkilerimi kendi rızamla sınırlandırmış bulunuyorum. Kurumda etik değerlere de önem veriyoruz. Kişisel beklentiler çıkarlar içinde olanlara da asla fırsat tanımıyoruz. Gümrükteki çalışmalarda personel eksiğimiz var. Halen Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bekleyen ve ciddi bir engel çıkmaması halinde bu dönem yasalaştırmayı hedeflediğimiz teşkilat yasası ile bu boşluğu dolduracağız.

Gümrük Müsteşarlığı koltuğu uzunca süre boş kaldı. Geçen hafta bu koltuğa Dış Ticaret Müsteşarlığında Müsteşar Yardımcısı Ziya Atamyıdız atandı...

Gümrük teşkilatında çok başarılı arkadaşlarım var. Onlarla son derece uyumlu bir çalışma sergiliyoruz. Atanan arkadaşımız da uzun süreler kamuda önemli görevlerde bulunmuş başarılı bir bürokrat. Biz, içerden ve dışardan diye bir ayırım yapmıyoruz. Başarılı her arkadaşa zamanı geldiğinde görev veririz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber