Askeri okuldan atılan öğrenci, davayı kazandı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 22 Kasım 2010 08:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Babanın cezası oğula kesilmez

Mutlu ÇÖLGEÇEN

1995 doğumlu Y.O.'nun, babasının 1989'daki sakıncalı fiili nedeniyle askeri okuldan atılma kararı iptal edildi. Mahkemenin üç hukukçu üyesi iptal, iki idari üyesi ise onama oyu kullandı

Askeri yüksek yargıdan emsal oluşturacak bir karar çıktı . Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM), güvenlik soruşturmasında, babasının kendi doğumundan önce gerçekleştirdiği eyleminden dolayı okuldan atılan bir askeri öğrencinin yeniden okula dönmesine karar verdi. Askeri savcının "okuldan atılma yerindedir" mütalaasına karşılık, beş kişilik mahkeme heyeti, oy çokluğu ile çıkarılma işleminin hukuka aykırı olduğu tespitini yaptı. Askeri öğrenci, yeniden okuluna döndü.

HUKUK MÜCADELESİ

Y.O. 2009'da Işıklar Askeri Hava Lisesi'ni kazandı. Askeri kanun ve mevzuat gereği bir süre sonra Y.O.'nun anne, baba, kardeş ve birinci derece yakınlarını da kapsayan güvenlik soruşturması başlatıldı. İlk tespitlerde Y.O.'nun öğrenciliğine engel bir durum olmadığı tespit edildi ve askeri okulda eğitime başladı. Bir süre sonra ise 1995 doğumlu olan Y.O'nun babasının 1989'da TSK İstihbarata Karşı Koyma Koruyucu Güvenlik ve İşbirliği Yönergesi'ndeki "Askeri Öğrenci Olmayı Engelleyen Sakıncalı Haller" deki bazı olaylara karıştığı belirlendi. Bu tespit üzerine askeri öğrencinin okuldan çıkarılması işlemi başlatıldı. Karar, okul komutanlığı tarafından Mart 2010'da onaylandı. Okul komutanlığının bu kararı üzerine askeri öğrenci Y.O., askeri mahkemeye başvurdu. Dilekçede, okuldan çıkarılmaya neden olan ve iddia edilen fiilin 1989'a ait olduğu, Y.O.'nun ise bu tarihte henüz doğmadığı ifade edildi. Dilekçede, askeri öğrenci Y.O.'nun doğru olsa bile doğmadan önceki babasına ait bir fiilden dolayı sorumlu tutulamayacağı belirtildi. Askeri öğrencinin mahkemeye başvurduğu sırada ise çıkarılma kararına ilişkin işlemler sürdü. Askeri Lise Komutanlığı'nın kararı silsile yolu ile Hava Kuvvetleri Komutanı'nın önüne geldi. Karar, 19 Nisan 2010 tarihinde Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay tarafından da onaylandı.

DAVA MASRAFLARI OKULA

Askeri öğrenci Y.O'nun dosyası Ağustos 2010'da AYİM önüne geldi. Savcı, çıkarılma işleminin yerinde olduğu şeklinde görüş bildirdi. Mahkeme, davayı 16 Eylül 2010 tarihli duruşmada ele aldı ve oy çokluğu askeri öğrenci Y.O.'nun okuldan çıkarılması işleminin iptaline karar verdi. Kararda askeri öğrencinin bin liralık dava masrafı, 66 liralık harç ve 10 liralık posta giderinin Işıklar Askeri Hava Lisesi tarafından ödenmesini hükme bağladı. Mahkeme ayrıca, "Davalı idare tarafından gizli gizlilik derecesiyle gönderilen savunmaya ek belgelerin gönderildiği şekliyle iadesine" karar verdi. Y.O.'nun yeniden okula dönmesi ile sonuçlanan kararda ise şu ifadelere yer verildi: "Askeri öğrenci Y.O. hakkında yapılan işlem değerlendirildiğinde, öğrenci hakkında güvenlik soruşturması sonucunda elde edilen ve olumsuz kabul edilen bilginin 1989'a atfen öğrencinin babasına yönelik olduğu, öğrencinin 1995 doğumlu olduğu dikkate alındığında yapılan güvenlik tahkikatının olumsuz kabul edilerek okuldan çıkarılması işleminin hukuka ve mevzuata aykırı olduğu kanaatine varılarak işlemin iptaline karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır." Mahkemenin yargı kökenli üç albay üyesi Y.O.'nun tekrar askeri öğrenciliğe dönmesinin önünü açacak karara imza atarken, idari kökenli iki albay üye karşı yönde oy kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber