Üniversite hesabında milyonluk usulsüzlük

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 23 Kasım 2010 08:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Adnan Menderes Üniversitesi'nin 2009 yılı hesaplarını masaya yatıran Sayıştay müfettişleri, hazırladıkları raporla, onlarca milyon TL'lik kamu zararı tespit etti. İhalesiz protokolle üniversitenin 2 milyon TL'lik gelirden edilmesi ve SİT alanına yapılan kaçak kantin nedeniyle oluşan 534 bin TL'lik kamu zararı, rapora giren usulsüzlüklerden.

ÖNDER DELİGÖZ / İSTANBUL

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nin 2009 yılı hesaplarını mercek altına alan Sayıştay müfettişleri, bağışların farklı bütçelere aktarılmasından, ihale yapılmaksızın imzalanan protokollere kadar milyonlarca liralık zarar tespit etti. Hazırladıkları 131 sayfalık rapora tespit ettikleri zararı 34 maddede sıralayan müfettişler, başta dönemin rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu olmak üzere üniversite bürokratlarından savunma istedi.

2 MİLYONLUK İHALESİZ PROTOKOL

Personel maaşlarının ödenmesi ve öğrenci harçlarının tahsili için özel bir bankayla yapılan ihalesiz protokol, üniversitenin hesaplarını masaya yatıran Sayıştay müfettişlerinin dikkatini çekti. Özel bankayla normal şartlarda yapılan protokolün sona erdiği görüldü. Müfettişler, üniversite yönetiminin eski protokole dayanarak yeni ihale yapmaksızın aynı özel bankayla ek protokol imza-ladığını tespit etti. Müfettişler, hazırladıkları rapora, ihalesiz yapılan ek protokol nedeniyle üniversitenin 2 milyon TL gelirden mahrum bırakıldığını yazdı.

BAĞIŞLAR FARKLI BÜTÇEYE

Sayıştay müfettişleri, hesapları araştırırken üniversiteye yapılan bağışlarla ilgili yüksek miktarlı bir kamu zararı da tespit etti. Latif Akyol ve Aykut Kopan adlı vatandaşların yaptığı 240 bin TL tutarındaki bağış, farklı bir bütçeye kaydedildi. Müfettişler, kamu zararını raporlarında şöyle aktardı: "Latif Akyol ve Aykut Kopan isimli vatandaşların yaptıkları bağışların üniversite tüzel kişiliğini temsilen Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı hesabı yerine Yükseköğretim mevzuatına göre üniversite bünyesinde yer almayan; ancak ticari olarak faaliyet gösterdiği anlaşılan İktisadi İşletme bütçesine aktarılarak kamu zararına neden ulunduğu görülmüşktür."

OTEL HARCAMALARI ÜNİVERSiTE BÜTÇESiNDEN

Müfettişlerin raporuna göre tespit edilen zararlardan bazıları şöyle:

* Yükseköğretim ve mali mevzuatına aykırı olarak üniversite bünyesi dışında ve bütçesi ayrı olan iktisadi işletmesine ait Didim Belis Bay otelinin 1 milyon 239 bin 576 TL tutarındaki harcamaları üniversite bütçesinden ödenip yersiz ödeme yapılarak kamu zarara uğratılmıştır.

* Üniversite bütçesi dışında kurulan ve kendine has bir bütçesi olan sosyal tesis ve misafirhanelerin elektrik ve su giderleri ile bu tesislerde çalışanların maaşlarıyla tesis müdürü Aykut Ongan'ın cep telefonu gideri gibi çeşitli giderlerden bazıları üniversite bütçesinden ödenmiş ve kamu yaklaşık 320 bin TL zarara uğratılmıştır.

* Üniversite hastanesine ait otopark İzmirli bir firmaya rayiç fiyatın çok altında işletme için verildi. Otoparkın aylık kira bedelinin 30 bin - 40 bin TL olması gerektiği tespit edilmiştir. Ancak üniversite bu firmadan 5 bin TL ye kiraya vermiştir.

KAÇAK KANTİNE 500 BİN TL

* Rapora göre yapımı 2009'da tamamlanan ve içerisinde kafeterya bölümünü de barındıran hastanenin karşısında yer alan SİT alanına ruhsatsız ve izinsiz olarak mobil kantin yaptırıldı. Müfettişlerin tespitine göre mobil kantin yapımında üniversite bütçesi 534 bin 570 TL tutarında zarara uğratıldı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber