Antibiyotik kullanımı aynı hızla devam ederse, antibiyotik öncesi çağa dönülecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Kasım 2010 14:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, antibiyotiklere dirençli bakterilere dikkat çekerek, ?Antibiyotik kullanım hızı aynı şekilde devam ederse direnç nedeniyle antibiyotik öncesi çağa dönülecek, basit bir enfeksiyon dahi tedavi açısından sorunlu olabilecektir.? uyarısında bulundu.

Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü dolayısıyla Dedeman Otel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Bakanlık Müsteşarı Nihat Tosun, antibiyotiklere dirençli bakterilerin dünyada ve Türkiye'de önemli bir sorun haline geldiğine dikkat çekti.

Bu bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların uygun antibiyotik tedavisini zorlaştırdığını, hastaların hastanede kalma sürelerini artırdığını, hastalığın ağırlaşmasına ve bazen ölümle sonuçlanan komplikasyonlara yol açtığını kaydeden Tosun, ?Eğer bu sorun ciddiye alınmaz ve antibiyotik kullanım hızı aynı şekilde devam ederse, direnç nedeniyle antibiyotik öncesi çağa dönülecek ve basit bir enfeksiyon dahi tedavi açısından sorunlu olabilecektir.? diye konuştu.

Akılcı antibiyotik kullanımının bakterilerin antibiyotiklere direnç geliştirmesini önleyebileceğine işaret eden Tosun, antibiyotiklerin ne zaman ve nasıl kullanılması gerektiği konusunda bilgi sahibi olunması gerektiğini vurguladı.

Yalnızca doktor tavsiyesi ile antibiyotik kullanılması gerektiğini kaydeden Tosun, ?Bu durumda da doktorun verdiği doz, süre ve miktarda kullanılmalı.? dedi.

En çok yapılan yanlışlardan birinin de grip ve nezle iken antibiyotik kullanımı olduğunu dile getiren Tosun, ?Antibiyotikler sadece bakteriyel enfeksiyonlarda işe yarar, sanıldığı gibi virüslerin diğer insanlara yayılmasını engellemez, iyileşme süresini kısaltmaz.? şeklinde konuştu.

?AVRUPA'DA ANTİBİYOTİK KULLANIM SIKLIĞI DÖRDÜNCÜ, TÜRKİYE'DE BİRİNCİ SIRADA?

Refik Saydam Hıfzıssıhha Başkanı Mustafa Ertek de tıbbın gelişmediği dönemlerde hastalıklara karşı ot ve köklerin tüketildiğini hatırlatarak, ?Antibiyotiklerin kullanımına dikkat etmezsek, ot ve kök yemeye devam edeceğiz gibi görünüyor.? dedi.

Antibiyotiklere dirençli mikroorganizmalarla meydana gelen enfeksiyonların ölüm oranlarını artırdığını dile getiren Ertek, şöyle devam etti: ?Mikroorganizmalar da hayatlarını sürdürmek için bize karşı mücadele veriyor. Bir antibiyotik kullanıldığında, mikroorganizma da doğal olarak ona direnç geliştiriyor. Yeni keşfedilen bir antibiyotiği akıllıca kullanmazsanız, birkaç yıl içinde yüksek oranlara varan direnç ortaya çıkıyor.?

Avrupa'da antibiyotik kullanım sıklığının dört ve beşinci sıralarda yer aldığına dikkat çeken Ertek, Türkiye'de ise birinci sırada olduğunu ifade etti. Kullanılan antibiyotiklerin yüzde 50'sinin uygunsuz olduğuna dikkat çeken Ertek, ?Dünyada antibiyotiklere harcanan para yüzde 9,9 iken, Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu rakamlarına göre yüzde 14, Türk Eczacıları Birliği verilerine göre ise yüzde 26'larda.? şeklinde konuştu.

Toplumda gereksiz antibiyotik kullanımını önlemek için bazı çalışmalar yaptıklarını ifade eden Ertek, bu amaçla hazırlanan reklam filmlerinin televizyonlarda gösterilmeye başlanacağını aktardı. Ertek, sağlık çalışanları ve vatandaşlar için çeşitli broşür ve dokümanların da hazırlandığı bilgisini verdi.

Dünyada yeni antibiyotiklerin üretilemediğine dikkat çeken Ertek; akılcı antibiyotik kullanımı ile bilim adamlarına da yeni antibiyotiklerin keşfi için zaman kazandırılacağını söyledi.

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak ise bilinçsiz ilaç kullanımının toplumda büyük sağlık sorunlarına yol açtığı uyarısında bulundu. Çolak, antibiyotiklerin grip ve nezlede yarar sağlamayacağını vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber