TCK'da ertelemeye hayır iyileştirmeye evet

Haber Giriş : 19 Mart 2005 02:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1 Nisan'da yürürlüğe girecek yeni TCK'nın ertelenme tartışmaları sürerken, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, uygulanma tarihinin ertelenmesi halinde ?Mahkemelerin kilitleneceği' uyarısında bulundu.

Yeni TCK konusunda açıklama yapan Ok, basın mensuplarından gelen, işlenebilecek suçlarla cezalar arasında orantısızlık bulunduğu, artırma oranının yükset tutulduğu, basın özgürlüğüne sınırlama getirildiği eleştirilerini anımsattı. Ok öztele şöyle dedi:

DUYARSIZ KALINNAMAZ

Demokratik toplumda ve sistemde haklı istek ve eleştirilere duyarsız kalınması mümkün değildir. Gerek Adalet Bakanlığı, gerekse TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve üyelerinin, eksiklikler, boşluklar ve hataların tespiti ve giderilmesine yönelik iyi niyetli ve samimi arzu ve girişimlerini yakından görüyoruz.

FELAKET DEĞİL

Kaygıların olmadığı söylenemez. Ancak, felaket tablosu çizilmesinin isabetli olmadığını düşünüyorum. Tersine Yeni Ceza Kanunumuzun yürürlüğünün 1 Nisan 2005 yerine uygulama tarihinin ertelenmesinin mahkemelerin üstesinden gelemeyeceği bir iş yükünü davet edecektir ki bu mahkemelerin kilitlenmesine yol açacaktır.

BASINA YENİ DÜZENLEME ŞART

Demokratik sistemin olmazsa olmaz kurumu olan özgür basının, görevini yerine getirme yolunda haber verme esnekliği ve yorum yeteneğini kısıtladığı düşünülen hükümlerinin öncelikle ele alınması acil zorunluluktur. Konu basın özgürlüğünü ve kullanılmasını güvenceye alan, kişinin onur, hak ve özgürlüklerini koruyan, devlet ve kamu düzen ve güvenliğini gözeten laik, demokratik rejimi kalıcı kılan Anayasal yaklaşım temelinde değerlendirilmelidir.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber