SSK'da 34 bin sağlık karnesi sahte çıktı

Haber Giriş : 19 Mart 2005 06:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK'nın 'bilgisayar ortamında takip projesi' sonuçlarını vermeye başladı. Bu yılın ilk üç ayında 34 bin sahte sağlık karnesi ele geçirilerek iptal edildi. SSK, yıl sonuna kadar sahteciliği önleyerek 1 katrilyon liralık tasarruf sağlamayı planlıyor.

Sosyal Sigortalar Kurumu'nun, sağlık harcamalarında yaşanan usulsüzlüklere karşı geliştirdiği, bilgisayar ortamında takip projesi sonuçlarını vermeye başladı. Sağlık harcamalarını bilgisayar ortamında takip eden SSK bu sayede, bu yılın ilk 3 ayında 24 bini geçersiz, 10 bini ise ikinci kez çıkartılmış toplam 34 bin sahte sağlık karnesi ele geçirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Danışmanı Saadettin Çay, hak sahibinden çok daha fazla sağlık karnesi olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Bazı vatandaşlar bir şekilde sahte sağlık karnesi elde etmişler. Şimdiye kadar bunlar takip edilmediği için bazı vatandaşlar sağlık hizmetlerinden haksız bir şekilde faydalanmış. Ancak elektronik ortama geçildiği için artık bu boşluklardan faydalanma ihtimali kalmamıştır. Elektronik takip sayesinde sahte karneler kullanıldığında bunlar hemen tespit ediliyor. Bu yılın sonuna kadar yaklaşık olarak 100 bin sahte sağlık karnesi ele geçireceğimizi tahmin ediyorum."

"Kuruyemiş gibi hap alıyorlar"

Çay, sahte sağlık karneleri yüzünden her yıl kurumun katrilyonlarca zarar gördüğünü hatırlatarak, bu yıl sahte karnelere giden paraları engelleyerek 1 katrilyon lira tasarruf sağlamayı düşündüklerini söyledi. Çay, sahte sağlık karneleri kullananların çoğunun ihtiyaç sahibi olmadığının görüldüğünü söyledi. Çay, "Birçok kişi bir şekilde sahte sağlık karnesi almış. Devletin cebinden sürekli ilaç alıyorlar. Kuruyemiş yeme kültürü gibi hap içme kültürü geliştirmişler. Çoğunun evinde dağ gibi kullanılmamış ilaçları var. Dünyanın hiçbir yerinde ilaç alıp ve bunları kullanmadan ilaç kutularına atan bu kadar çok vatandaş yok" diye konuştu. Çay, bazı hastaların çift sağlık karnesi çıkardığına dikkat çekerek, "Çok pahalı ilaçları alıp satıyorlar. Geçenlerde şahit olduk. Kanser hastalarının kullandığı 8 milyarlık bir ilacı bir kanser hastamız almış ama daha süresi dolmadan ikinci sağlık karnesiyle bir daha almış bu ilacı. Elektronik ortam sayesinde bunu yakaladık. Hakkı bir kez iken ikinci kez alamaz" dedi.

Çay, "Bugün itibariyle sisteme kayıtlı olan işyeri sayısı 719 bin 850, kayıt olan çalışan sayısı ise 6 milyon 164 bin 693 kişidir" dedi.

Sistem 40 bin dolara mal oldu

Elektronik ortamda takip sistemi (provizyon), SSK'dan hak etmeyen kişilerin hizmet alması, şişirilmiş faturalar, ilaç ve tıbbi malzeme israfını engellemek amacıyla geçen yıl kuruldu. Bu sistem kuruma 40 bin dolara mal oldu. Özel şirketlere yüksek bedel ödemek istemeyen SSK, provizyon yazılımını kendi bilişim uzmanlarına hazırlattı. TAİ, 5-6 ay süren çalışmada SSK'ya teknik destek verdi.

Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü de üyelerinin ilaç harcamalarını kontrol etmek için geçtiğimiz yıllarda özel bir kuruluşa provizyon sistemi kurdurmuştu. SSK'nın gerçekleştirdiği projeye göre daha kısıtlı olan sistem için Emekli Sandığı 1 milyon dolar ödemişti.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber