Uzman maaşlarını eşitleyen tasarıda değişiklik

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 29 Kasım 2010 08:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez uzmanının maaşı eşitleniyor

Hükümet, bakanlıkların merkez teşkilatlarında çalışan uzmanların maaşlarını eşitleyecek düzenleme getiriyor. Böylece merkez teşkilatlarda "uzman" sıfatıyla çalışanların 2 bin TL düzeyindeki ücretlerinin de Başbakanlık ve Hazine Müsteşarlığı uzmanlarının aldığı yaklaşık 3 bin 400 TL seviyesine getirilmesi hedefleniyor

CAHİT SARAÇOĞLU / ANKARA

Hükümet, bakanlıklarda, TBMM Başkanlığı'nda ve bağımsız kurullarda 'uzman' adı altında istihdam edilen personelin maaş farklılıklarına çözüm getirmek için "Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı"nı 2009 Kasım ayında hazırlamıştı. Ancak, Hazine ve DPT Müsteşarlıklarındaki uzmanların ayak diretmesiyle Bakanlar Ali Babacan ve Cevdet Yılmaz imzalamamıştı.

YENİDEN YAPILANDIRILACAK

Tasarının TBMM'ye sunumunun 5 ayı bulan gecikmesini Yeni Şafak gazetesi 31 Mart ve 5 Nisan 2010 tarihlerinde "Tasarıya bürokrat çelmesi" başlıklı haberiyle gündeme getirmişti. Şimdi hükümet, TBMM'de bekleyen tasarıda yer alan ücretlerin düzenlenmesine yönelik maddeleri yeniden yapılandırma içerisine alıyor.

2 BİN UZMANA YÖNELİK

Böylece, merkez teşkilatlarda bulunan yaklaşık 4 bin civarındaki uzmandan Başbakanlık, Devlet Planlama ve Hazine Müsteşarlığı'nda çalışan 2 bin kadar uzmanın aldığı 3 bin lira ile 3 bin 400 lira arasındaki ücret skalasına bu uzmanların dışında kalan 2 bin civarındaki uzmanın da maaşı yükseltilecek.

TAŞRADAKİLER KAPSAM DIŞINDA

Uzmanlara yönelik bu adımda taşrada çalışanlar ile Maliye Bakanlığı bünyesindeki gelir uzmanı statüsünde bulunanlar yararlanamayacak. Yine tasarıyla bundan sonra uzman olarak alınacakların KPSS'de en az 70 puan alması şartı getiriliyor. Dil sınavı şartının ise 80 puan olması öngörülüyor.

ÜCRET SKALASI BELİRLENİYOR

Bakanlıkların merkez ve taşra teşkilatlarında çalışan toplamda yaklaşık 10 bin uzman arasında yaşanan maaş farklıları ortalama bin lirayı buluyor. Gruplar arasındaki bin TL'lik farkın giderilmesi bütçeye yılda 120 milyon lira ek yük getirecek. Taslakta uzman sıfatıyla çalıştırılan personelin yeni ücret skalası da belirlendi.

BİR YILDA 18 MAAŞLARI VAR

Buna göre baş uzman net 3 bin 600 TL, uzman ise kadro derecesi 1 ve 2 olan 3 bin 200 TL, kadro derecesi 3 ve 4 olan 3 bin 100 TL, 5,6,7 kadro dereceli uzman 3 bin TL, uzman yardımcısı da 2 bin 200 TL ücret alacak. Bu arada, Başbakanlık, Hazine, DPT, DTM, Devlet Personel Başkanlığı ve TBMM uzmanları yılda 4 ikramiye ve 2 teşvik ile bir yılda 18 maaş alıyorlar.

Matrah artırımı naylon faturacıyı kurtarmayacak

Öte yandan, yapılandırma taslağında matrah artırımına yönelik düzenleme ile sahte belge düzenleyenler ve kullananlarla ilgili suça ilişkin af getirmeyeceği belirtiliyor. Taslaktaki matrah artırımından, sahte belge düzenleyenler ve kullananların incelenmeyeceği yönünde bir karar yer almıyor. Maliye bürokratları, matrah artırımının sadece söz konusu döneme ilişkin "vergi incelememe" hakkına sahip olmayı sağlayacağını belirtiler.

İNCELEME DURDURULAMAZ

Naylon fatura düzenleyen ya da kullananın bu kanunla sadece borçların ödenmesi ile ilgili hükümlerden yararlanacağını vurguladılar. Naylon fatura düzenlenmesine ilişkin ceza getiren 359'uncu maddenin (b) fıkrasında matrah artırımı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber