Muayene çilesi de bitiyor...
Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, vatandaşlara müjde vererek, muayene aşamalarını 8 kademeden, 2 kademeye indireceklerini söyledi. Dinçer, vatandaşlardan gelen talep üzerine de, 7 dakika olan muayene süresinin 20 dakikaya çıkarılacağını ifade etti. Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, SSK Hastanelerinin Sağlık Bakanlığına devri ile birlikte, vatandaşların hastane kapılarında karşılaştıkları bürokratik işlemleri yakın takibe aldıklarını belirterek, alınan bir dizi tedbirleri bir grup gazeteci ile makamında paylaştı.
Zaman kısalıyor
Dinçer, 5 kişiden kurulan bir teşhis ekibi ile sorunların tek tek tespit edildiğini, problemlerin çözümü için de bu ekibin daraltılarak çalıştığını söyledi. “Hastanelerde ne oluyor da bürokratik işlemler bu kadar uzuyor” sorusu ile çalışmalara başladıklarını ifade eden Müsteşar Dinçer, “Bir vatandaş 280 dakikasını hastanede geçiriyor ve sadece 7 dakikayı bir doktora muayene için harcıyor. Hastanedeki tüm işlemler için harcadığı süre ise 680 dakika” diye konuştu.
Kademe iniyor
Müsteşar Dinçer, bir vatandaşın sosyal güvencesine göre hastanede muayene olma aşamalarını şu şekilde sıraladı: “Bir çalışan için bu aşama 6 kademe, eğer ki teşhis olursa bu 8'e kadar çıkıyor. Emekli bir insan için muayene aşaması 7 safhadan oluşuyor. Ama bizim araştırmalarımızdan çıkan çarpıcı sonuç şu ki, sorunlar mevzuattan değil, yönetim ve kurumlar arası işleyişten kaynaklanıyor. Biz ise bu süreci 2 kademeye indireceğiz. Vatandaş hastaneye girdiğinde önce hasta kayıt kabul işlemini yaptıracak, sonra doktora muayene olacak ardında da reçetesini alıp hastaneden ayrılacak. Gereksiz hiçbir kırtasiye ve bürokratik işlem ile vakit harcamayacak” dedi.
Pilot hekimlik
Vatandaşlara kolaylık olması açısından yeni bir düzenlemenin de startını verdiklerini
kaydeden Dinçer, hastanelerde poliklinik hizmetlerinin artacağını, bunun için
hastanede ne kadar doktor varsa kendi odalarını muayene odası olarak tanzim
edebileceklerini kaydetti. Performans uygulaması ile doktorların bu çalışma
sonuçlarını alacaklarını ifade etti. Aile hakimliğinin start alması ile hastanelere
akışın çok daha azalacağını da sözlerine ekleyen Dinçer, Düzce'de başlatılan
pilot aile hekimliği uygulamasının 2 yıl içinde tüm Türkiye'ye yayılacağını
belirtti.
Doktora Tasdik yetkisi
Hastanelerde vatandaşa bir zulüm uygulamanın da reçete tasdik işlemi olduğunu vurgulayan Dinçer, özellikle başhekim onayına sunulan bu tasdiklerin hiçbir hukuki zemini olmadığını dile getirdi. İdari tedbiren başhekimin onayına sunulduğunu söyleyen Dinçer, doktorlara tasdik yetkisinin verileceğini söyledi.
iha