Pahalı enerjiye bakan el koyuyor

Haber Giriş : 19 Mart 2005 11:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji Bakanlığı'na ?yap-işlet-devret'le yapılan santrallerden alınan enerjinin fiyatını düşürmek için firmalarla müzakere yapma yetkisi veriliyor. Fiyatlar bir sent bile düşse devletin kárı 100 milyon dolar olacak...

ENERJi BAKANLIGI 4 SANTRALLE MASAYA OTURACAK

TÜRKİYE'NİN üzerinde adeta kambur gibi duran enerji anlaşmaları yeniden düzenleniyor. Özellikle yap-işlet-devret modeli ile yapılan 4 santralden alınan enerjinin fiyatının düşürülmesi için Enerji Bakanlığı'na müzakere yapma yetkisi veren kararname hükümetin imzasına açıldı. İmzalar tamamlandıktan sonra Enerji Bakanı Hilmi Güler, 4 santralle masaya oturacak ve fiyatların düşürülmesini isteyecek.

ENKA İNDİRMİŞTİ

DAHA önce ENKA hükümetin indirim talebine olumlu yanıt vermiş ve elektriğin kilovatsaati 10 sentlere kadar düşmüştü. Devletin bu indirimden kárı yıllık 200 milyon dolar olmuştu. Anlaşma masasına oturulacak diğer 4 santralle de benzer pazarlık yapılacak. Devlet daha önce Hazine garantili olarak imzalanan bu anlaşmalarda yer alan ?al ya da öde' sisteminde, santrallerden enerji fiyatlarını indirimesini isteyecek.

FATURA KABARIK

SİSTEME göre devlet, bu santrallerden hiç alım yapmasa dahi, kilovatsaat başına 4-5 sent ?kapasite ücreti' ödüyor. Bunun yıllık maliyeti 500 milyon doları buluyor. Yapılacak her bir sentlik indirim ise Hazine'yi fazladan 100 milyon dolar ödemekten kurtaracak.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber