TSE'de başlatılan soruşturmada inanılmaz usulsüzlükler ortaya çıktı.

Haber Giriş : 20 Mart 2005 01:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sahte işlemlerle standart dışı ameliyat masası bile getirilmiş.

TÜRK Standartlar Enstitüsü'ndeki 100 milyon dolarlık yolsuzluk iddialarını soruşturan müfettişler yeni bilgilere ulaştı. Yolsuzluğa adı karışan TSE görevlilerinin, bazı ithalatçı firma ve gümrükçülerle işbirliği halinde sahte belge düzenleyerek, aralarında ameliyat masaları bile olan standart dışı birçok malzemenin Türkiye girmesini sağladığı belirlendi. Rüşvet iddialarıyla ilgili olarak bir süre önce yapılan operasyonda 20 kişi gözaltına alınmış, 6 sanık tutuklanmıştı.

Müfettişler Metin Turan, Süfyan Emiroğlu, Abdullah Yaldız ve Ersin Özdemir, 2002 ve 2004 yılları arasında bazı TSE görevlilerinin işbirliği içindeki ithalatçı firmaların ürünlerini yurda sokmak için ithal uygunluk belgelerinde sahtekarlık yapıldığını tespit etti. Müfettişlerin raporunda usulsüz işlemler şöyle anlatıldı.

-Laminat yer kaplamaları, lamine olarak gösterilerek kapsam dışı işlem uygulandı. -Bir firmanın ithal etmek istediği jantlara, parti teşkil ettiği halde, parti teşkil etmez işlemi yapılarak, ithal malı uygunluk belgesi düzenlendi. Numune olarak gösterilen ürünler hiç bir muayene ve deney yapılmadan yurda sokulmasından görevliler sorumlu.

-Bir rulman şirketinin, 'çift bilyeli' kapsam dışı tutulan rulmanları aslında tek sıra bilyeliydi. Rulmanlar deney yapılmadan usulsüz olarak kapsam dışı işlemi yapılarak yurda sokuldu.

-Bir medikal şirketinin uzakdoğu'dan ithal ettiği ameliyat masasının işlemleri, CE sertifikası (Avrupa standartları), uygunluk dekerasyonu, test raporları ve Türkçe kullanma kılavuzu olmadığı için yapılmadı. 6 gün sonra görevliler sahte ithal uygunluk belgesi düzenleyerek bu malzemeyi yurda soktu.

-Bir metal firması, Tayvan'dan ithal ettiği kaynak makinasında Avrupa standartları uygunluk logosu "CE" bulunmadığı halde sahte evrakla ithalatı gerçekleştirdi.

Dünden Bugüne Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber