Asgari ücret kaç simit kampanyası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Aralık 2010 13:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- DİSK üyeleri ''Asgari Ücret Kaç Simit?'' kampanyası kapsamında Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanacağı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde açıklama yaptı.

Ellerinde ''asgari ücret kaç simit?'' yazılı dövizler taşıyan konfederasyon üyeleri, taleplerini ifade eden sloganlar attı.

DİSK Ankara Belge Temsilcisi Kani Beko, burada yaptığı açıklamada, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bir kez daha toplandığını ve asgari ücretle çalışan milyonlarca işçinin yaşam koşullarının belirleneceğini söyledi.

Komisyonun toplanmasına hiç gerek olmadığını savunan Beko, yıllardır asgari ücretin bu toplantılar sonucu değil, hükümet tarafından işverenlerin çıkarları doğrultusunda çok önceden belirlendiğini öne sürdü.

DİSK Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan hesaplamalara göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 830, yoksulluk sınırının 3 bin lira olduğunu ifade eden Beko, buna karşın asgari ücretin açlık sınırının altında belirlendiğini ifade etti.Asgari ücretle çalışan bir işçinin aldığı ücretle bir ay boyunca ne kendini ne de ailesini geçindirme olanağı bulunmadığıını dile getiren Beko, şöyle konuştu:

''İki çocuklu ve eşi çalışmayan bir asgari ücretli, ihtiyaçları tam olarak karşıladığında ancak bir hafta geçinebiliyor. Üç hafta ise muhtaç duruma düşüyor. Yani asgari ücretli bir haftalık maaşı ile bir ay geçinmek zorunda kalıyor.

Soruyoruz; fiili olarak haftalık 72 saate varan çalışmanın karşılığında insanların öğün başına 2 lira 33 kuruşla dört kişilik aileyi geçindirmesini istemek hangi vicdan, hangi akıl ile mümkündür? Bu para bir öğünde kişi başına bir simit bile etmez.''

Beko, evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitiren eski DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler'in davasının zaman aşımından düşmesinin DİSK üyelerini şoke ettiğini söyledi.

Davanın ''kasıtlı'' olarak zaman aşımına uğratıldığını savunan Beko, gerekirse davanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşınacağını, DİSK'in konunun takipçisi olacağını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber