AYIM ?açığa alma'yı durdurmadı sıra ?iptal'de

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 04 Aralık 2010 07:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Generaller ilk raundu kaybetti

Açığa alınan 3 generalin ?yürütmenin durdurulması' talebi AYİM tarafından 6'ya karşı 4 oyla reddedildi. ?Açığa almanın iptali' başvurusu ise daha sonra görüşülecek

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Daireler Kurulu, 2 general ve bir amiralin, Milli Savunma ve İçişleri Bakanları tarafından açığa alınmalarına ilişkin kararın yürütmesinin durdurulması itirazını 4'e karşı 6 oyla reddetti. Açığa almanın iptali başvurusu ise önümüzdeki günlerde görüşülecek. Karar olumlu bulunurken, yargıdaki çiftbaşlılığın bir an önce sonlandırılması gerektiği vurgulandı.

AYİM DAİRELER KURULU KARARI

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Daireler Kurulu, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından açığa alınan Tümgeneraller Gürbüz Kaya ve Halil Helvacıoğlu ile Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun itirazını dün görüştü. Kurul, yürütmenin durdurulması talebini 4'e karşı 6 oyla reddetti. AYİM, generallerin işlemin iptali ile ilgili başvurusunu ise daha sonra ele alacak.

YAŞ KARARI YARGIYA TAŞINDI

YAŞ toplantılarında haklarında yakalama kararı bulunduğu için terfileri yapılmayan Balyoz darbe planı sanığı Kaya, Helvacıoğlu ve Gavremoğlu, 24 Ağustos'ta da terfi edememelerini AYİM'e taşımıştı. YAŞ'ın terfi ve disiplin işlemlerine yargı yolu kapalı olduğu ve ortada terfi gibi bir işlem bulunmaması halinde bile AYİM bu kişilerin terfi ettirilmeleri yönünde karar almıştı.

TERFİ ALAMADAN TERFİ ATAMASI

Terfi alamamalarına rağmen Tümgeneral Helvacıoğlu, Korgeneral kadrosundaki Jandarma Genel Komutanlığı Değerlendirme ve Denetleme Başkanlığı, Tümgeneral Kaya, Korgeneral kadrosundaki Harita Genel Komutanlığı ve Tuğamiral Gavremoğlu da Tümamiral kadrosundaki Deniz Kuvvetleri Personel Başkanlığına vekaleten atanmışlardı.

AÇIĞA ALMAYI star DUYURDU

Buna karşın, Milli Savunma ve İçişleri Bakanları, TSK Personel Yasası'nın 65.maddesi uyarınca 3 paşayı açığa aldı. star'ın kamuoyuna duyurduğu açığa alma işlemi sonrasında adı geçen kişiler, ise öncelikle yürütmeyi durdurma ve ardından da işlemin iptali için AYİM'e başvurmuştu.

Tüm eleştirim teklik ilkesi içindi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: AYİM'in aldığı son kararı fevkalade önemli buluyorum. Daha önce AYİM ile ilgili olarak bir prensibi, bir ilkeyi ortaya koymuştum. O prensip ve ilke şudur: ?Bütün demokratik ülkelerde yargı birliği esastır. Yargıda düalizm olmaz. Yani askeri yargı, sivil yargı diye... Demokrat, çağdaş, sivil bir anayasada yargı tekliği esastır. Ben bunu ifade etmeye çalıştım. Yoksa AYİM'de de Askeri Yargıtay'da da görev yapan hakimlerin etki altında kalacağını, onların hukuku adeta bilmediklerini ifade etmedim. O yüzden verilecek karar hukukta, yargıda tekliğe gitmektir, birliğe gitmektir; ikiliği ortadan kaldırmaktır. Bu ne zaman olur, bilmiyorum? diye konuştu.

?Beklentimiz buydu emekli olmalıydılar'

Başbakan Tayyip Erdoğan, AYİM'in açığa alınan 3 generalin başvurusunu reddetmesiyle ilgili kararı ?Beklentimiz buydu? değerlendirmesi yaptı. ?Bu karar doğrusu tabi ki bizim de beklentimizdi diyebilirim? diyen Başbakan Erdoğan YAŞ'ta bir kararın tamamlanabilmesi için Milli Savunma Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın imzasının olması gerektiğini hatırlatarak şöyle devam etti: ?Bu imzalar atılmadıktan sonra YAŞ'ın tavsiye noktasında olduğu bu kararların uygulamaya geçemez. Burada da nitekim bu üç arkadaşla ilgili bildiğiniz gibi generallikte dört yılları 30 Ağustos itibariyle dolmuştur. 30 Ağustos itibariyle generallikteki bu dört yıllık süreleri dolduğu için emekli olmaları gerekir. Bunu daha önce de söyledik. Şu anda atılan adım da biz açığa almak durumunda kaldık. Çünkü oradaki kararımızın da arkasında olduğumuzun bir ifadesidir. Farklı yakıştırmalar yapılmasını generallerimizle ilgili asla doğru bulmayız.? ? YAKUP BULUT ANKARA

YARGIDA ÇİFT BAŞLILIK BİTİRİLMELİ

Bu karar yargıdaki tartışmaları bitirmez

AHMET GÜNDEL (Emekli Yargıtay Savcısı): AYİM'in kararı son derece doğru, isabetli bir karar. Ancak bu karar AYİM ve Askeri Yargıtay'ın yeni Anayasa düzenlemeleriyle ortadan kaldırılması, bu işin sivil mahkemelere devredilmesi tartışmalarını ortadan kaldırmaz. Çift başlı yargı tartışması devam edecek. Anayasa değişikliğine bu konuda bazı maddeler de konacaktır.

AYİM, askeri vesayetin sürmesi için var edildi

FAİK TARIMCIOĞLU (Emekli Askeri Hakim): Karar kanun ve hukukun ruhuna uygun. AYİM'in konumu tartışmalı. 1971 muhtırasından sonra alelacele kaleme alındığı için anayasaya aykırı hükümleri bulunuyor. Bir askeri vesayet olarak öngörülmüştür ve öyle yürütülmek istenmiştir. ?Bizim hüküm ve tasarrufumuz altında bir mahkeme olsun' mantığıyla yapılmıştır. Hukuka aykırıdır.

Kılıçdaroğlu'nun ?özür' merakı var

AYİM kararını değerlendiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve birçok hukukçunun ?Bu yargı bağımsız bir yargı, tarafsız bir yargı değildir', hatta biraz daha ileri gidilerek, ?komutanların taleplerini bunlar yerine getirirler? eleştirilerini hatırlatarak ?'AYİM'in kararı öncesinde çeşitli düşünceleri dile getirenler, bu karar karşısında çıkıp milletin önüne, halktan özür dileyecekler mi bunu merak ediyorum'' dedi.

Bahçeli karar için çift vuruş (!) yaptı

AYİM kararına saygı duyduklarını ifade eden MHP lideri Devlet Bahçeli ise ?'Ama Sayın Bülent Arınç Bey, ?askeri yargıyı albaylar yönetiyor, ama sorgulanması gerekenler generallerdir, albaylar, bu generalleri nasıl sorgulayacaktır, askeri yargıdan nasıl bir karar çıkacaktır' diye tahrik ediyor, teşvik ediyor, sözüm ona tehdit ediyor. Eğer bu hukuken reddedilmiş ise saygı duruyorum. Ama Arınç'ın AKP adına tehdidi ile oluyorsa kınıyorum'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber