TSK denetimi gizli tutulacak

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 05 Aralık 2010 10:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sayıştay Kanunu'nda askeri harcamaların tamamına yönelik Sayıştay denetimi genişletildi. Ancak denetim sonuçları kamuyona açıklanmayaca

? Sayıştay Kanun Teklifi Meclis'te kabul edilerek yasalaştı. Yeni Sayıştay Kanunu'na askeri harcamaların denetlenmesi hükmü konuldu. Ancak askeri denetimler bugün olduğu gibi yine gizli kalacak. Askeri harcamaların denetim kapsamı genişletilirken, denetimin nasıl olacağı gizli bir yönetmelikle belirlenecek ve raporlar vatandaşa duyurulmayacak. Kanunla, tüm askeri ihaleler, askeri mekanlar, askeri mal ve harcamaları denetim kapsamında yeralacak. Ama ülke güvenliği gerekçesiyle denetim raporları gizli tutulacak. Hazırlanacak raporlara ilişkin düzenlemelerin nasıl olacağı Genelkurmay, Milli Savunma, İçişleri ve Sayıştay'ın görüşleri doğrultusunda Bakanlar Kurulu'nca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

?MEVCUT UYGULAMA DEVAM EDECEK'

TSK ile ilgili düzenlemeyi eleştiren BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, ?Şu anda askeri harcamalar gizli bir yönetmelikle denetleniyor. Açıklanmıyor. Yine gizli yönetmeliğe göre bu denetim yapacak. Üstelik yönetmeliği yürütme görevi olan Bakanlar Kurulu yapacak. Hiç olmazsa yönetmeliğin Meclis tarafından yapılması gerekirdi. Eski düzen yeniden devam edecek. Mevcut durumda askeri teçhizat, levazım gibi alımlar zaten şu anda Sayıştay denetimine tabi? dedi. ? ANKARA star

Yenİ Kanun neler getİrİyor?

Sayıştay Kanunu'ndaki başlıca düzenlemeler şöyle:

? Sayıştay tarafından yerindelik denetimi yapılamayacak, idarenin takdir yetkisini sınırlayacak ve ortadan kaldıracak karar alamayacak.

? Sayıştay Başkanı, daire başkanları ve üyeler azledilemeyecek, kendisi istemedikçe 65 yaşından önce emekliye sevk edilemeyecek.

? Sayıştaya, denetim görevinin planlanması, programlanması ve yürütülmesinde talimat verilemeyecek.

? Denetçiler, denetim sırasında kamu zararına

yol açan bir durum tespit ederse sorumluların

savunmaları alınarak mali yıl sonu itibarıyla

yargılamaya esas rapor düzenleyecek.

? Daireler tarafından yapılan hesap yargılaması sonucunda; zararda sorumlu olanlar zararı tazmin edecek.

? Sayıştay Başkanı, daire başkanları ve üyeler dışındaki meslek mensupları ile savcıların sicilleri her takvim yılı sonunda düzenlenecek.

? İki defa üst üste olumsuz sicil alanların sicil amirleri değiştirilecek. Üç defa olumsuz sicil alan meslek mensuplarına, Meslek Mensupları Yükseltme ve Disiplin Kurulunun kararı ve Sayıştay Başkanının onayı üzerine emekliliklerini istemeleri veya istifa etmeleri bildirilecek. Bir ay içinde bu davete uymayanlar istifa etmiş sayılacak.

TBMM Genel Kurulu'nda İpad'le internette sörf keyfi

Sayıştay Kanunu TBMM'de görüşülmesi sırasında Genel Kurul Salonu'nda ilginç kareler de objektiflere takıldı. Teknolojiyle yakından ilgilendikleri izlenen bazı milletvekillerinin, görüşmeler devam ederken sıralarında ellerindeki İpad'larla ilgilendikleri ve internette gezinti yaptıkları görüldü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber