İşçinin namusunu patronu koruyacak

Haber Giriş : 21 Mart 2005 10:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni Borçlar Yasa Taslağı, işverenlere, işyerlerinde cinsel tacizi önlemek için güvenlik personeli bulundurma başta olmak üzere çeşitli önlemler alma zorunluluğu getiriyor. Tüm işyerlerini kapsayacak düzenlemeyle taciz mağdurunun yardım isteyeceği güvenlik sistemi, ses, ışık veya görüntülü olabilecek. Adalet Bakanlığı`nın hazırladığı Yeni Borçlar Yasa Tasarısı Taslağı ile cinsel tacizin önüne geçilmesinde işverenler sorumlu olacak. Borçlar Yasası`nın, ``İşçinin kişiliğinin korunması`` başlıklı, ``İş sahibi, işçinin, çalışmak dolayısıyle maruz kaldığı tehlikelere karşı icabeden tedbirlerin tedarikine mecburdur`` şeklindeki 332`nci maddesi Yeni Borçlar Yasa Taslağı ile genişletildi. Yeni Borçlar Yasa Taslağı`nın ``işçinin kişiliğinin korunması`` başlıklı 421`inci maddesiyle işverenlerin, işçinin kişiliğini koruması, kişiliğine saygı göstermesi, sağlığını gözetmesi sağlanacak.

Son dönemde meydana gelen örnekler gözönüne alınarak, yasa taslağına cinsel taciz ifadeleri de eklendi. Taslakla, işveren, ``işyerinde ahlaka uygun bir düzenin gerçekleşmesini sağlamakla`` yükümlü olacak. Söz konusu maddede, işveren, ``Özellikle kadın ve erkek işçilerin cinsel tacize uğramamaları`` için gerekli önlemleri almakla yükümlü kılınıyor. İşverenler, taslakla, ``cinsel tacize uğramış olanların daha fazla zarar görmemeleri`` için de önlem alacak. İşveren cinsel tacizi önlemek için işçilerin derhal yardım isteyebilecekleri bir güvenlik sistemi kurma, güvenlik personeli bulundurma gibi, cinsel tacizle karşılaşma tehlikesini ortadan kaldırmaya yönelik uygun önlemleri alacak.

Taciz mağdurunun yardım isteyeceği güvenlik sistemi, ses, ışık veya görüntülü olabilecek. Cinsel tacize anında müdahale edilebilmesi için özel güvenlik personeli de istihdam edilecek. Taslakla, gerçekten, işverenin, işçinin sağlığını korumak amacıyla, hastalandğında onu çalışmaya zorlamama, tedavisi için gerekli izinleri verme, gerektiğinde işyerinde acil tedavi olanaklarını sağlama gibi yükümlülükleri de olacak.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber