D vitamini, grip aşısının yerini alabilir mi?

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Aralık 2010 08:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Bilim adamları, bağışıklık sistemini güçlendiren D vitamininin kışın görülen grip vakalarını önleyip önleyemeyeceğini tartışıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kısa süre öncesine kadar, kış mevsiminde grip vakalaranın artmasında, kışın soğuk ve düşük nemli havada virüslerin daha uzun süre hayatta kalmasının ve insanların kapalı alanlarda daha çok zaman geçirerek bu virüsleri kapma ihtimalinin artmasının etkili olduğu düşünülüyordu. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar, kışın güneşte yeterince vakit geçirilmediği için D vitamini seviyesinin azalmasının insanları gribe karşı korunmasız bırakıyor olabileceğini gösterdi. Amerikan Wall Street Journal gazetesine konuşan Georgetown Üniversitesi Tıp Merkezi'nden Profesör Michael Zasloff, D vitaminin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve vücutta doğal antibiyotik gibi görev yapan ?cathelicidin? proteinin üretimini artırdığını belirtti.

Japonya'da yapılan ve bir araştırmada, D vitamini takviyesinin bir grip türünün görülme sıklığını azalttığı bulundu. ABD'deki Greenwich Hastanesi'nin araştırması da, kanında D vitamini seviyesi yüksek olan kişilerin üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanma ihtimalinin D vitamini seviyesi düşük olanların yarısı kadar olduğunu gösterdi. Bu araştırmalardan yola çıkan bazı doktorlar, üst solunum yolları enfeksiyonlarından korunmak için yüksek dozda D vitamini tavsiye ederken, bazıları daha da ileri giderek D vitamininin grip aşısını yerini alabileceğini öne sürüyor. Ancak birçok bilim adamı da D vitaminin gribe karşı koruyucu etkisinin henüz kesin olarak kanıtlanmadığını vurguluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber